torsdag 29 juni 2017

En roman om ett giftigt äktenskap


Blybröllop av Sara Paborn

Irene är bibliotekarie och närmar sig pensionsåldern. Hon älskar skönlitteratur, filosofi och saker som växer, trädgården till exempel.
Hon är hon gift med Horst sedan 39 år. Horst älskar ingenting, han tycker att saker bara ska fungera. Som kablarna han drar på jobbet, de fungerar. Allt som inte kan mätas eller bevisas, kallar han fnoskerier och sånt förpassas till källaren eller skjutsas till återvinningen.
Kanske älskar Horst en sak: Ljudet i den svindyra ljudanläggningen han har köpt. Han har tagit över Irenes lilla mysiga läshörna på övervåningen. Han flyttar hennes böcker för de suger klangen ur ljudet i hans fina anläggning.
Han gör som han vill, på Irenes bekostnad. Och Irene låter honom hållas. Hon tiger och sväljer, tvättar och stryker. Och det har hon gjort i 39 år. Hon har tröttnat på hans spydigheter.
Av en händelse öppnar Irene en gammal kartong från sitt barndomshem. Där får hon syn på något som ger henne en idé om hur hon kan slippa ur sitt äktenskap. I kartongen ligger blytyngder, sådana som sys in i gardiners fåll för att ge ett snyggt fall. Visst dör man av långvarig blyförgiftning? Och på biblioteket finns väl böcker om kemi och toxikologi? Och nog har väl Horst levt för länge?
Sen får vi följa de bådas liv och hennes försiktiga men mycket noggranna planering och en perfekt uttänkt plan.
Detta är en komedi med mörka undertoner. En trygg småstad med giftmord i kulissen. Jag gillar språket! Det är välskriven bok med torr humor. Ett exempel: ”Jag bar in hans frukost. Smörgåsar. Ägg. Yoghurt. Bly.
Först tycker man att Horst är en hemsk karl, en riktig skitstövel och det känns bra att Irene tänker ta livet av honom. Det är ju synd om Irene. Så småningom får man sympatier för Horst som börjar fundera över sitt liv i all sin blyförgiftning.


Hur det går? Det får ni läsa…

Maria S

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar