tisdag 9 maj 2017

Sanning och skvaller
Det pågår ett projekt där moderna författare skriver om Jane Austens böcker och placerar dem i nutid eller annan kontext. Joanna Trollope har till exempel skrivit om Sense and sensibility (Förnuft och känsla), Alexander Mccall Smith Emma och nu har Curtis Sittenfelds parafras på Stolthet och fördom kommit på svenska och då heter den Sanning och skvaller.
 Jag älskar Jane Austen och läser gärna om hennes böcker (och ser gärna om BBC:s TV-serie också). Och det är nog fler med mig som har mycket att anmärka på när en älskad bok skrivs om på detta sätt. Jane Austens figurer är starka karaktärer och de har parafraserats många gånger i olika sammanhang, med olika goda resultat. Curtis Sittenfeld är en annan favorit, hon har skrivit om klass och kärlek på intressanta sätt tidigare och att hon fått Stolthet och fördom på sin lott känns helt naturligt.
Den engelska titeln är Eligable, det är också namnet på den dokusåpa som Charles Bingley är med i. För hur ska en översätta jakten på en make till 2000-talet, för det är ju väl känt att en välbärgad man i sina bästa år måste vara på jakt efter en hustru? Jo, Chip (Charles) Bingley, den trevlige läkaren är med i en dokusåpa för att hitta en flickvän. Som väl är, är inte någon av systrarna Bennet med i samma såpa för då skull jag nog slutat läsa ganska snabbt.
Elizabeth är journalist och har ett av och på förhållande med en gift man, Jasper Wick. Den godmodiga Jane är yogainstruktör som längtar efter barn. Nu beger de sig hem, från New York City till deras hemstad Cincinnati eftersom fadern har blivit sjuk. Hemmet är i upplösningstillstånd och de äldre systrarna rycker in för att ordna tillvaron för sina föräldrar som lever över sina tillgångar. Modern oroar sig förstås över att både Jane och Elizabeth är ogifta. Systrarna Lydia och Kitty har fullt upp med sin Cross-fit träning och Mary läser ständiga kvällskurser. Familjen Bennett är lätt att känna igen.
På en barbecuefest träffar de Chip Bingley. Alla har sett honom i dokusåpan men ingen låtsas om det. Han och Jane blir genast intresserade av varandra men Fitzwilliam Darcy, neurokirurgen, är mindre charmig. Den välkända historien är igång och det är roligt att läsa hur hon får ihop delarna och personerna i modern tid. Roligt men också lite sökt och ibland känns det svårt att känna med Lizzie. Fördomarna som vi ställs inför gör tyvärr att medlemmarna i familjen blir lite väl fyrkantiga och pryda i sina åsikter och det känns lite unket. Trots mina invändningar så det underhållande och finurligt. Men mest av allt får det mig att vilja läsa om originalet en gång till.

Linnea


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar