torsdag 13 april 2017

Utvalda dagar


I tider då utbudet av deckare och så kallade feel-good romaner verkar outsinligt, vill jag fästa uppmärksamheten på en alldeles annorlunda bok: Walt Whitmans Utvalda dagar.
Walt Whitman var en av Amerikas stora poeter, kanske den allra störste. Hans mest kända diktsamling” Leaves of grass” sägs ha inspirerat åtskilliga senare poeter.
I den här boken ”Utvalda dagar” berättar Whitman om just utvalda dagar, dagar under inbördeskriget där Whitman gjorde en insats för att hjälpa till med vårdandet av sårade, dagar för de stora slagen vid Bull Run och Gettysburg. Han skriver om sin stora beundran för Abraham Lincoln och förlusten av presidenten den 15 april 1865.
Men förutom funderingar över kriget så handlar boken mest om Whitmans glädje över naturen. Det är också naturen som till slut läker hans, som man kan uppfatta det, depression efter krigsåren. Han skriver om landsvägens lockelse, om flyttfåglar vid midnatt och om humlor. Under maj månad, sittande under ett vildkörsbärsträd skriver Whitman ”omvärvd av det djupa musikaliska brummandet från humlor som jagar, balanserar, ilar hit och dit omkring mig i hundratal – stora gynnare i lätta gula jackor, väldiga glänsande svällande kroppar – trubbiga ansikten och genomskinliga vingar – och deras oupphörliga mäktiga djupa brummande
Walt Whitmans bok "Utvalda dagar", i översättning av Gunnar Harding, är en tunn liten bok med betraktelser, var och en på en eller ett par sidor. Perfekt för lite stillsam läsning av några betraktelser i taget.


Anneli Carlsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar