torsdag 6 april 2017

En högtidsstund för dig som gillar Håkan NesserHåkan Nesser har skrivit en spänningsroman i bruksmiljö. Staden heter K- och historien utspelas i mitten av 1990-talet.
Kallmann arbetar under många år på en skola i staden K-, någonstans i norra Sverige, där han blir uppskattad och hyllad av sina elever. Efter hans plötsliga död i ett ödehus (kanske är det en olyckshändelse, kanske något annat) efterträds han på skolan av Leon Berger som har mist sin fru och dotter i en fartygsolycka och hoppas kunna starta ett nytt liv i K.
Leon Berger blir nyfiken på Eugen Kallmann och hans mystiska död. Intresset växer när han hittar Kallmanns dagböcker och får med sig kuratorn Ludmilla och kollegan Igor i sin spaning efter vem Kallmann egentligen var. Och vad som är sant i dagboken.

Det är en mycket nessersk värld, med lätt skruvade personer och lager på lager av händelser, i en skickligt sammantvinnad intrig. I skolan finns främlingsfientliga strömningar och hakkors på skolans väggar. Hur hänger allt ihop? Man dras in i historien.
Berättartekniska har Nesser låtit varje person berätta – vilket blir ändå tydligare när man som jag lyssnar på boken och de manliga personerna läses av Tomas Bolme och de kvinnliga av Anna Maria Käll.


Maria A 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar