torsdag 30 mars 2017

Utedasset

Lilletorp är så gammalt och omodernt att det inte finns några grävda avloppsledningar…
Boken handlar om Svea och Holger som är pensionärer. Syskonparet har vuxit upp tillsammans på Lilletorp. Svea bor fortfarande kvar, men Holger har en lägenhet i staden och flyttar ut i lillstugan på Lilletorp under sommaren. Svea och Holger är mycket olika varandra. Svea gör i första hand det hon tycker är roligt, istället för att t.ex. städa. Holger däremot tycker om ordning och reda. Han vill ha kontroll på saker och ting. Svea tycker att det går till överdrift ibland. Holger plockar och städar i lillstugan och tar sig sällan tid till att göra något roligt.
Svea tycker om sitt utedass. Det är ombonat och trivsamt med gardiner och blommor. Här kan hon sitta i lugn och ro och det tycker Svea om. Kommunen säger att det förorenar naturen, så de har bestämt att dasset skall rivas. Svea har protesterat mot detta.
Vid ett tillfälle när Kalle Almgren från miljökontoret är på besök tar Holger emot eftersom Svea inte är hemma. Holger vet inte att Svea just kommit hem med bussen, men att hon gömt sig för att hon inte vill prata med Kalle. Kalle lånar det dass som han sagt inte får användas mer och detta gör Svea arg. Hon smyger fram och öppnar luckan på baksidan och sticker upp brännässlor i rumpan på Kalle. Kalle hoppar ut genom dassdörren med ett tjut…
Jag tycker att boken är lagom lång för att få en härlig lässtund tillsammans. Den rolig men har även något att lära oss. Nämligen att vara rädd om vår natur. Det är spännande att möta Svea och Holger som är så olika men ändå visar att de tycker så mycket om varandra.
En annorlunda och härlig berättelse som jag under läsningens gång funderade ”hur skall detta sluta”. Men jag måste säga att jag blev glatt överraskad./Ett läsombud inom LSS

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar