torsdag 12 januari 2017

Linnea tipsar!Utspelar sig på Irland under ett sextiotal där vi som läsare bara får små tidsmarkörer i småsaker och händelser. Nora Webster har förlorat sin man, som blev sjuk och dog. Fyra barn, två utflugna döttrar, två hemmavarande pojkar.
I det lilla katolska samhället Enniscorthy är Dödens ritualer viktiga. Där besöker alla den sörjande, lämnar kondoleanser och beklagar sorgen. Varje kväll har Nora tagit emot grannar, släktingar, bekanta som sitter och ska prata, som tycker och vill ge råd. Hon måste behärska sig. När ska hon få sörja?  Hur ska hon markera, för att de ska lämna henne ifred utan att vara otrevlig, besvärlig - den konsten.

Hon orkar inte prata. Måste börja jobba, försörja, måste vara tacksam, måste ta emot hjälp. Kan kanske frigöra sig och ta egna beslut. Men Nora är inte svag. Läsaren märker det direkt i hur hon betraktar världen och hennes integritet - hur hon börjar våga. Hon är både modig och svår, lite rivjärn. Inte en enkel personlighet. Särskilt i relationen till sina barn är hon intressant i sitt sätt att släppa dem lösa men samtidigt försvara dem hetsigt om något händer dem. Hon är fast i småstadens förväntningar på en änka. Boken om henne är resa att följa med på.

Det är stillsamt berättat, ett stilla liv men med ständig nerv i beskrivningarna om staden och relationerna mellan människorna. Nora ser, ser människornas små egenheter, de vet ju allt i den lilla byn.
Denna roman bjuder inte på stor dramatik men en stor insiktsfullhet om det ständigt pågående livet. Och konsten i livet - hur musiken hjälper Nora Webster, hur den ger henne självsäkerhet och en grund i sorgearbetet

Colm Toibin skriver om sin stad, sin mor, sin förlorade far, sin bror. Han berättar att han minns de åren så skarpt att det var svårt att skriva om eftersom minnena var så exakta att beskrivningen alltid blev skev. Han började arbeta på boken redan 2000.  Han tänkte på den under ett decennium och skrev lite då och då. I arbetet med Nora Webster fann han andra böcker att skriva som cirklade runt Nora Websters teman, om familj, saknad och sorg. När han läste om de första kapitlen fick han idén till boken Brooklyn som blev film förra året och handlar om en flicka som lämnar Enniscorthy för New York. En ny favoritförfattare!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar