tisdag 21 juni 2016

Gästkatten av Takashi Hiraide


Ååå en ny kattbok tänker jag som älskar kattböcker. Först blir jag lite besviken och tänker inte läsa färdigt boken för det är inte den typiska kattboken, men det är något som gör att jag fastnar och fortsätter läsa. Den handlar om ett barnlöst par som bor i Tokyos utkant i slutet av 80-talet, de hyr sin bostad av ett äldre par. Huset eller annexet ligger i bortre änden av det äldre parets trädgård. Bokens huvudpersoner är författare och sitter båda hemma och skriver. De får då och då hjälpa sina åldrande hyresvärdar.
En dag kommer den egensinniga grannkatten Chibi på besök. Hon fortsätter att komma och gå lite som hon vill. Snart fäster sig paret vid henne och börjar göra det de kan för att underlätta hennes besök. Boken handlar mycket om denna lilla speciella katt, men också om författande, konst, den japanska vardagen och förorten där de bor.
Det händer egentligen inte mycket, ändå är den fängslande, det är en långsam, lågmäld och poetisk kortroman.


//Ann-Sofie

fredag 10 juni 2016

Boktips

Ny härlig feelgoodroman av Lucy Dillon, När livet börjar om.


Libby och Jason har lämnat London för att ta över ett gammalt familjehotell på landet. Hotellet har Jasons föräldrar drivit sedan många år och nu när maken dött behöver Jasons mamma extra hjälp och stöd. Paret ska förverkliga sin dröm och förvandla hotellet till en lyxig tillflyktsort för stressade storstadsmänniskor. Men projektet bjuder på fler svårigheter än de anat. Snart börjar Libby undra om det verkligen är den nystart för henne och Jason som hon hoppats på.
En dag inträffar en otäck händelse precis utanför huset. En okänd kvinna blir påkörd och tappar minnet till följd av olyckan. Denna kvinna hamnar på sjukhuset och har en total minnesförlust. Ingen vet vem hon är och varför hon kom gående på vägen utanför hotellet. Man hittar ingen väska eller mobil som man tycker hon borde haft med sig. När Libby erbjuder kvinnan att återhämta sig på hotellet sätter det igång en kedja av positiva händelser som kommer att förändra livet för många - och förverkliga mer än en dröm.
När livet börjar om är en charmfull och värmande roman om att börja på nytt - och hur en liten gest av vänlighet kan ge ringar på vattnet och förändra livet för många.

//Elisabeth