tisdag 31 maj 2016

Boktips

Bennet, Alan
Drottningen vänder blad


Detta är en liten roman som gör reklam för bokbussar. Boken heter Drottningen vänder blad och det är Englands drottning det handlar om.
Av misstag när hon en dag är ute med sina hundar, de olydiga hundarna som slitit sig så träffar hon på en konstig buss vid slottets köksingång.
Hon går in och upptäcker en massa böcker, en bibliotekarie + en anställd diskare i köket som på arbetstid lånar böcker.

Ett helt nytt liv öppnar sig för drottningen, och diskaren som hon regelbundet träffar i bokbussen blir befordrad, så man kan säga att det lönar sig att besöka biblioteket på arbetstid!

Han blir personlig sekreterare vilket retar de övriga hovsekreterarna. Så småningom drabbades bokbussen av nedskärningar och hållplatsen dras in. Inte ngt ont utan att det har ngt got med sig, hon upptäcker alla de andra fantastiska bibliotek som finns i London.

Hon blev mer och mer medveten, började föra anteckningar om sina läsupplevelser och de intetsägande samtalen med lokalbefolkning vid drottningbesöken ersattes med frågor om läsupplevelser.

Med humor och värme så beskriver författaren denna ovanliga läsares öde. Det är verkligen en bok om hur böcker berikar livet.

Hur det gick för drottningen och hennes läsande? Läs boken!

Bror-Inge Jälevik


måndag 16 maj 2016

Boktips

Carofiglio, Gianrico
Med slutna ögon


De flesta av våra deckare utspelas i Amerika eller Sverige, därför är det kul med an annan miljö.
Den här heter Med slutna ögon och är skriven av Gianrico Carofiglio. Carofiglio är åklagaren som bytt sida och beskriver försvarsadvokaten i sina böcker. Handlingen utspelas i Bari i södra Italien.
Guerrieri, deckaren är en envis försvarsadvokat som tar de fall ingen vågar eller vill ha. Bari är korruptionens högborg och repressalierna kommer som ett brev på posten.
Martina, huvudpersonen förföljs av sin expojkvän, en son till en av stans mäktigaste. Hon anmäler honom för övergrepp, misshandel men kommer hon att bli trodd? Det är fina miljöskildringar, inte minst från Baris nattliv och författaren har en lågmäld humor som jag uppskattar. Advokatens vardagsliv får ta stor plats och vi får ta del av hans privata tankar och drömmar.
En ovanlig nunna har stor del i handlingen. Upplösningen blir våldsam men det är ändå ingen ”sparka in dörrar och skjutroman”.
Om ni är förtjusta i den italienske TV-deckaren Montalbano kommer ni att uppskatta den här romanen.

Bror-Inge Jälevik

torsdag 12 maj 2016

Bokklubben vid livets slut av Will Schwalbe


Vad är det du läser?« Det är frågan Will ställer till sin mamma, Mary Anne, när de sitter i väntrummet på cancermottagningen. Det är november 2007, mamman är 72 år och det är kort efter att hon diagnosticerats med långt framskriden cancer i bukspottkörteln.
Detta är den sanna historien om en son och hans mamma, och om den ” bokklubb” som under hennes sista tid i livet för dem närmare varandra. Bokklubben består bara av Will och hans mamma. I takt med att sjukdomen sprider sig läggs bok efter bok till läslistan, och i de personliga samtalen kring böckerna får Will och Mary Anne en möjlighet att återupptäcka sina liv och lära känna varandra på ett nytt sätt. I bokklubben är de inte längre den sjuka och den friska, utan en mamma och en son som tillsammans upptäcker nya världar.
Mamman läser som hon alltid gjort slutet först för hon vill inte vänta på hur berättelsen ska sluta. Vi får lära känna mammans och familjens liv. Mary Anne har levt ett innehållsrikt liv som lärare och rektor och inte minst aktiv i bistånds- och flyktingfrågor. Tänk er att som ensam kvinna övernatt med 23 talibankrigare i Afghanistan.
Det är en underbar bok om underbara böcker och mammor och söner och bandet dem emellan. Både böckerna de läser och den här boken kommer att dröja sig kvar inom mig länge, länge.


Bror-Inge Jälevik

tisdag 10 maj 2016

Bibliotek

Hittade det här lilla söta filialbiblioteket i 

Grand Park L.A. /Katrin