fredag 29 april 2016

Boktips


Hennes röst är helt fantastisk och hennes utstrålning är enorm. För inte så länge sen hade jag den stora förmånen att få lyssna till Louise Hoffsten på Vara konserthus. En konsert som berörde på många sätt. För dig som kanske inte haft tillfälle att träffa en av Sveriges absolut bästa sångerskor inom rock och blues, så finns chansen till ett mycket personligt möte i hennes senaste bok En näve grus.
Tillsammans med journalisten och författaren Lena Katarina Swanberg har Louise tecknat ett väldigt ärligt och nära porträtt av sig själv och sitt liv de senaste tjugo åren. En näve grus är en kärleksförklaring till familjen och till musiken. Men hon berättar även om vad en lättskött trädgård kan få betyda, om sorgen och den stora saknaden efter pappa och vad det innebär att leva med en kronisk sjukdom, MS. Visste du till exempel att det fanns en tid när Louise Hoffsten funderade på att gå i kloster och bli nunna? Så blev det inte, det var kanske tur kan jag tänka då hon har så mycket att ge av levnadsmod och kämparkraft, för att inte tala om sången och musiken. En näve grus är en bluesbiografi men samtidigt en mycket vacker visa om att vara människa, en bok som jag varmt rekommenderar.

På biblioteket hittar du naturligtvis också flera av Louise Hoffstens cd-skivor

Irene Ejdestig -och tänk jag har mitt exemplar signerat!

onsdag 27 april 2016

DEBUTROMAN

Ett hål i isen av Carlo Schmidt   Oskar är i tjugoårsåldern och bor fortfarande kvar i sitt pojkrum hos föräldrarna i Älvsjö. På dagarna städar han på Finansinspektionen och på kvällarna sitter han framför datorn eller tar långa promenader. Just en sådan vinterkväll, på krönet av Västerbron, hittar han en dunjacka slängd på marken. När han kikar över broräcket ser han ett hål i isen långt därnere. Oskar förstår genast vad som hänt, Västerbron är Stockholms populäraste plats för självmord. Han ringer polisen som inte tar honom på allvar. Med hjälp av de kontaktuppgifter han hittar i jackan söker han upp de anhöriga
Det blir upptakten till en tragikomiskberättelse om en godhjärtad men naiv ung man som försöker ställa saker till rätta, men istället bli intrasslad i en härva av vita lögner. Snart jagas han av en svartsjuk operasångare. En uppretad förortsgangster och en lycksökande ung kvinna.

Boken är en bladvändare med förvecklingar, missförstånd och knasiga sammanträffanden.
//Elisabeth


måndag 25 april 2016

Boktips

Sjuka själar av Kristina Ohlsson


Kristina Ohlsson har med denna roman testat att skriva i en ny genre; skräckromanen. Jag tycker att hon har lyckats för Sjuka själar var en ohyggligt spännande bok som hela tiden drev läsaren vidare.
Bokens handling utspelades i två olika spår i boken, dels ett som känns som en klassisk spökhistoria med en gammal prästgård i centrum. Samtidigt fick vi följa ett olöst mysterium med brinnande träd och försvinnanden som aldrig blivit uppklarade. Endast en av de som försvann kom tillbaka, Lukas, och då med sådana skador att det inte finns någon chans att få tillbaka de minnen som kunde ha löst mysteriet. Nu vänder Lukas hem igen efter tio år och vill försöka lösa gåtan med honom och de andra som försvunnit. Det finns andra i staden som Gunnar, som också vill lösa gåtan och hitta sin saknade dotter Fanny.
Men samtidigt vill någon bevara sin hemlighet till varje pris. Och vad ha egentligen den gamla prästgården med de försvunna att göra?
Sträckläsning utlovas för de som gillar läsa något som får håret att resa sig i nacken.


/Carola

tisdag 19 april 2016

Boktips

BESSORA
PETROLEUM  

  
                             Författare är Bessora född 1968.  Hon har schweizisk-gabonskt ursprung och bor i Paris. Bessora har en examen i ekonomi och arbetade i flera år inom den internationella finanssektorn, men ändrade bana och började studera antropologi. I samband med det började hon också skriva sin första roman, som kom ut 1999. Hennes böcker har blivit både nationellt och internationellt hyllande, och har översatts till ett flertal språk. Petroleum är Bessoras femte roman.

Den franska geologen Medea arbetar på ett oljefartyg utanför Gabons kust. En dag sker en explosion och en man dör och en försvinner. Den försvunna, kocken Jason, är Medeas älskare. Hon ger sig iväg till land och gör allt för att få en lösning på vad som skett samt för att hitta Jason. Det visar sig att flera på båten, och kanske i synnerhet Jason, misstänks för att ligga bakom explosionen. Jason tillhör ursprungsbefolkningen och hela historien har ett kolonialt perspektiv.

Boken är lovande till en början. Bessora skriver roligt med en ironisk touch. Sedan tyckte jag att den blev lite rörig och författaren blandade in lite för mycket övernaturligheter och stamfolksreligion och där tappade hon bort mig lite. Slutet ska jag naturligtvis inte avslöja, men jag tror att det hade kunnat falla mig mer i smaken om det hade skrivits på ett annat sätt. I vilket fall som helst är jag glad att jag läste den här boken, för man lär sig ett och annat om Gabon, ett land jag gissar att många inte vet var det ligger.

Bror-Inge Jälevik

torsdag 14 april 2016

Boktips från BIBLIOTOPIA

MEDVERKANDE

Katti Hoflin – Bibliotekschef, Stockholms stadsbibliotek.
Alla barn borde få läsa : Lilla Asmodeus av Ulf Stark  (illustratör Anna Höglund)

Roger Ahlén (S) Ordförande i Lidköpings kommuns kultur o fritidsnämnd.
Just nu läser jag: Mitt eget race: livet, cykeln och bergatröjan av Fredrik Kessiakoff och Fredrik Emdén

Conny Brännberg (KD) ordförande i Västra Götalandsregionens kulturnämnd.
Den senaste bok jag läst: Medan vi fortfarande älskar - att ta hand om kärleken av Mattias Stoelen Due.

Erik Fichtelius - Journalist, författare, nationell samordnare av biblioteksstrategi på KB.
En bok som fått mig att skratta högt: En man som heter Ove

Annamaria Björklin Bibliotekschef Bollnäs bibliotek.
Den senaste bok jag läst är: Regnet luktar inte här av Duraid Al-Khamisi

Ove Jansson, Bibliotekschef Tidaholms stadsbibliotek.
Alla barn borde få läsa: Lillebror och Karlsson på taket av Astrid Lindgren

Bettina Scheurer Projektledare på årets bibliotek i Tyskland, Stadsbiblioteket Köln.
The last book I read was: Hoeg, Peter Der Susan-Effekt

Bherang Miri – debattör, rappare, pedagog och programledare på SVT.
Alla barn bord läsa boken: Ibn Battuta av Fatima Sharafeddine 

Emil Jensen – Estradpoet, författare & musiker.
Varför inte min egen…?: Om du inte står för något så faller du för alltmåndag 11 april 2016

Humoreller

Ibland händer det att man inte riktigt vet vad man vill läsa. Då kan det vara trevligt att ha en novellsamling till hands. En sådan är: Humoreller : noveller med humor och skratt från radions p1 samlade av Gun Ekroth. Humoreller?? Vad är det? tänker ni kanske nu. Så här säger bokens baksidestext: Humoreller- ett nyskapat ord för noveller med humor och skratt- goda som karameller och lätta som akvareller, med ett och annat stänk av svart humor. Två ord har blivit till ett: humor + noveller = humoreller.
 I samlingen finns både internationella storheter som Mark Twain och James Thurber  men även våra egna humorister såsom Piraten, Tage Danielsson, Viveca Lärn med flera. Min egen, absoluta favorit i samlingen är Frans G Bengtssons berättelse om sin debut hos fotografen. Här berättar han inlevelsefullt om det stora trauma han genomgick, som barn, då han och hans lillasyster för första gången skulle förevigas hos fotografen. En annan favoritförfattare inom den humoristiska genren är dansken Benjamin Jacobsen. I den här samlingen skriver han om ”Motigheter i arla morgonstund”

Så, vill man ha något lättsamt att ta till mellan alla rysliga deckare som läses så rekommenderas varmt en och annan ”humorell”
/Anneli Carlson

fredag 8 april 2016

BOKTIPS


Vinterfolket av Jennifer McMahon är en hyfsat spännande spökhistoria som för mina tankar till Stephen Kings Jurtjyrkogården. Den består av två berättelser, en nutida där Ruthies mamma helt plötsligt är spårlöst försvunnen. Ruthie har varit ute lite för länge med sin kille och känner sig väldigt nöjd med att hon lyckas smita in utan att bli uppläxad av mamman, men morgonen därpå förstår hon varför. Mamman finns inte i huset, Ruthie och hennes lillasyster börjar leta efter ledtrådar till vart mamman kan ha tagit vägen.

Parallellt får vi ta del av Sarah Harrison Sheas historia, hon levde i samma hus som Ruthie, men för hundra år sedan. Hon blir alldeles förstörd av sorg när hennes lilla dotter Gertie trillar ner i en brunn och dör. När hon var liten stötte hon på en gångare i skogen, hon frågade sin moster om man verkligen kunde väcka de döda till liv igen. Mostern visste hur man gjorde och lovade att skriva ner hur man skulle göra och lämna instruktionerna i ett brev till Sarah. Hon skulle inte öppna brevet förrän hon var redo. När dottern dör anser hon sig vara redo.
/Ann-Sofie

tisdag 5 april 2016

Boktips

Den skrikande trappan                          

Nervkittlande spänning och humor i oemotståndlig kombination med krypande skräck!
”Din hemsökelse vår huvudvärk!”
I över femtio år har varenda landsände i England plågats svårt av en epidemi av vålnader. Spöken, andar och gengångare som inte är speciellt vänliga, snarare rent livsfarliga. Antalet parapsykiska agenturer har ökat med åren, alla med samma affärsidé: att förgöra spöken. Bara barn och unga har den rätta övernaturliga förmågan när det gäller att uppsöka och förinta. Till detta används värjor, järnkedjor och magnesiumeld. Konkurrensen mellan agenturerna är stenhård.
Lucy Carlyle, en talangfull, mycket ung agent med stor ambition, kommer till London, säker på att hon ska få anställning hos en av de mest framstående agenturerna. Istället hamnar hon hos Anthony Lockwood. Hans firma befinner sig på fallrepet, men han driver den med stolthet, och utan någon vuxens närvaro. Han har inte fått så många uppdrag på sistone, beror på att ett jobb fick katastrofala följder. Mot sin vilja måste de därför anta sin farligaste utmaning någonsin. På ett av de absolut mest hemsökta godsen i England.

Detta är en historia där skräckinjagande spöken flåsar huvudpersonerna i nacken samtidigt som de löser mysterier. Det är action och humor i bra blandning. Jag tycker den passar bra för åk. 6 och uppåt. Även vuxna har behållning av att läsa boken, om man gillar spöken och rysare förstås. Del två har kommit. Den heter Den viskande dödskallen. Vi har ännu vi inte sett slutet på Lockwood & co.
/Maria Sanderi

fredag 1 april 2016

Boktips

Mysteriet på Hester Hill av Kristina Ohlsson.
Huvudpersonerna i den här boken är tvillingarna Meg och Frank som nyss har fyllt tolv år. Deras föräldrar ska skilja sig och därför ska syskonen tillbringa sommaren hos farbror Elliot. Det visar sig att farbrodern bor i ett gigantiskt hus som heter Hester Hill i en by som heter Svarthed. Huset och hela trakten bär på en tragisk historia och med detta följer ett antal mysterier.
Redan innan när Meg och Frank kommit fram till huset börjar konstigheterna. När de anländer till stationen är det ingen som väntar på dem och när Meg kikar in genom fönstret på den igenbommade stationen för att se om det finns någon där som kan hjälpa dem tycker hon att hon ser en flicka med fläta därinne. Hon ropar på henne, men då försvinner hon.
Väl framme vid huset fortsätter underligheterna, vem är det egentligen som gråter på andra våningen i huset och varför är dörrarna upp dit låsta? Ihop med hushållerskans dotter Lilly börjar barnen nysta i det som händer i huset. De upptäcker en hemlig gång i källaren, när de följer den kommer de till ett annat hus, eller? Huset är väldigt likt Hester Hill, men på almanackan står det 1914.

Barnen förstår snart att deras upplevelser hänger ihop med en skröna som man trodde på i byn för hundra år sedan.  Man trodde att när en pojke med sex fingrar dök upp skulle byn drabbas av en stor olycka. Nu hundra år senare verkar byn återigen vara i fara och barnen gör allt de kan för att rädda byn.
/Ann-Sofie