måndag 29 februari 2016

Alla hundar har ADHD.
Denna bok handlar om att ha ADHD, Attention Defisit hyperactivity Disorder.

Den visar med olika bilder på hundar med en enkel text till hur barn med ADHD kan känna sig.
I boken står att barn med ADHD:                    
·         kan ha svårigheter med uppmärksamheten.
·         kan vara hyperaktiva
·         kan vara impulsiva
Det står i boken att det är viktigt att komma ihåg att inte alla barn har de egenskaper som beskrivs. Det finns barn som är aktiva och de som inte är det.

Författaren som skrivit boken heter:
Kathy Hoopman som är från Australien, hon har gett ut 19 böcker.

I boken står att:
·         Ett barn med ADHD kanske inte sover så mycket som hans föräldrar skulle vilja.
·         Han vet vad han vill och han vill det NU.
I boken står hur barn och vuxna med ADHD upplever världen.
Det står i den hur omgivningen upplever personer med ADHD.

När du läser boken får du reda på hur personer med ADHD har det i det vardagliga livet och vad de vill ha hjälp med.

Boken vänder sig till dig som har ADHD men även personer som finns runt om dig för att de ska förstå vad du känner.
Den kan vara svår att förstå. Låt gärna någon läsa och förklara för dig eftersom det är en del svåra ord i den.
Det kan även vara svårt att förstå att det inte är hundarna på bilderna somd et handlar om utan egentligen menar författaren människor.

Låna, läs och titta på de fina bilderna!

/Läsombud Jenny

fredag 19 februari 2016

NYA BÖCKER


HÄR ÄR EN DEL NYA BOKTITLAR FÖR FEBRUARI I OLIKA GENRER.

 ROMANER, DECKARE OCH THRILLER.

                                                                                                                                    //Carin

torsdag 18 februari 2016

Bläckfisken av Christer Lundberg


Bläckfisken är en roman om sjöodjur, internationell brottslighet, men också en berättelse om vikten att känna sig behövd.
Jimmy fyller snart 35 och bor fortfarande hemma hos morsan. Sitter mest framför datorn och äter chips sedan hans bästa kompis Jonas sprängdes i luften framför ögonen på honom för 15 år sedan. Innan dess var han ungdomsbrottsling, så det är inte så konstigt att folk betraktar honom som en loser.
Den nya praktikplatsen på Sjöfartsmuseet skulle kunna bli hans stora revansch på arbetsmarknaden – om det inte vore för den hemliga jättebläckfisken under luckan.
Samtidigt som Jimmy försöker lista ut varför det är just han som valts ut att sköta vidundret i sumpen börjar rapporter om mystiska försvinnanden och upphittade likdelar strömma in från hamnen….
När verkligheten tycks flyta ihop med spelvärlden, och det dyker upp gangsters och galningar överallt, står en sak fast – störst av allt är kärleken. Om en människa lyckas med konststycket att älska en annan människa är det väl inte så konstigt om man råkar bli förälskad i en jättebläckfisk?


/Elisabeth

onsdag 17 februari 2016

Innan jag somnar av Steven J Watson


”Sovrummet känns obekant. Främmande. Jag vet inte var jag befinner mig, hur jag hamnade här. ” 
Det är så här bokens huvudperson Christine har det varje morgon. 
Det visar sig att mannen bredvid henne som hon inte känner igen heter Ben och han får varje morgon berätta för henne att de är gifta. För 18 år sedan var hon med om en bilolycka som gjorde att hon tappade minnet.
Hon kommer ihåg det som händer under dagen, men när hon sovit en natt är allt borta igen.
Ben säger att det inte är någon idé att hon träffar fler läkare, de kan ändå inte hjälpa henne.  Därför träffar hon en läkare utan att Ben vet om det. Han får henne att börja skriva dagbok, där skriver hon ner sådant som Ben berättar för henne under dagen och morgonen därpå ringer läkaren och talar om var hon gömt dagboken. Genom dessa fragment börjar hon pussla ihop sitt liv och upptäcker att det är något som inte stämmer. Då och då får hon också en del egna minnesfragment. Dessa stämmer inte alltid med det Ben berättat.
Detta är en mycket spännande thriller.

Ann-Sofie Hjernstedt

fredag 12 februari 2016

BOKTIPS


Lars Mytting, norsk författare som för några år sedan gjorde stor succe med en bok om ved. Alltså en fackbok om olika sorters ved, vedstaplar och dylikt.
Lars Myttings faschination för trä och träslag kommer även fram i den här boken ” Simma med de drunknade”.
Boken handlar om den unge Edward Hirifjell som tillsammans med sin farfar driver en potatisgård någonstans i Gudbrandsdalen i Norge. Som fyraåring miste Edward sina föräldrar, de drunknade under en resa till Frankrike. Edward själv försvann och återfanns först efter fyra dagar. Edward växer därefter upp hos sin farfar, Sverre och det är när Sverre dör som mystiken tätnar och Edward bestämmer sig för att ta reda på sanningen om föräldrarnas död och sin egen plats i denna tragiska historia.
Berättelsen ” Simma med de drunknade” utspelar sig i Norge men även på Shetlandsöarna, där Edward letar efter spåren av sin bortglömda släkting Einar, gudabenådad möbelsnickare och i Frankrike, i skogarna nära Somme där så många soldater miste livet under första världskriget.
I sitt sökande efter sin egen historia hinner Edward med, både en komplicerad kärleksförbindelse och att leta upp ett arv av ganska ovanligt slag.
Och till sist faller alla bitar på plats och Edward inser att han, som liten fyraåring, haft en avgörande del i föräldrarnas öde.

”Simma med de drunknade” av Lars Mytting, en bra och gripande bok.

/Anneli Carlsson

torsdag 11 februari 2016

HUNDRAÅRINGEN SOM KLEV UT GENOM FÖNSTRET OCH FÖRSVANNDetta är en lättläst bok av Jonas Jonasson.
Det är en rolig och spännande bok.

Allan Karlsson ska fylla 100 år, och detta ska firas på äldreboendet med en stor fest.
På 100 årsdagen smiter Allan ut genom ett fönster, han gillar inte stora kalas.
Alla på äldreboendet börjar ropa och leta efter Allan, men han är spårlöst borta.

På buss stationen ber en tuff kille, att Allan ska vakta hans väska när han går på toaletten.
Bussen kommer och Allan kliver på. Av misstag får Allan med sig den tuffa killens väska.
Vid Byringe station kliver Allan av med en väska som innehåller 50 miljoner kronor.

Detta blir starten på ett äventyr, som Allan Karlsson sent ska glömma.

Boken innehåller korta kapitel, är väldigt lättläst och innehåller inga svåra ord.
Det har gjorts en filmatisering av boken, där Robert Gustavsson har huvudrollen som Allan Karlsson.

Läsombud

måndag 8 februari 2016

2 BOKTIPS


När hundarna kommer av Jessica Schiefauer
Vann Augustpriset 2015 som bästa barn- och ungdomsbok!
Detta är inte en sann berättelse. Men den är inte heller osann. Schiefauer bodde nära Kode 1995, när Jhon Hron misshandlades till döds vid en sjö av tonåriga gärningsmän med nazistsympatier. Detta påverkade henne och hon skrev denna bok, 20 år senare.
Den handlar om bröderna Isak och Anton. Isak träffar Ester, sin allra första kärlek och de blir galet kära i varandra och hänger ihop hela sommaren. Anton, känner sig ensam, utanför, saknar sin hund som fick avlivas. Anton träffar också någon, fast inte en tjej utan en kompis, en äldre kille som skrämmer honom, men också känns spännande. Han har också en hund, och Anton saknar sin hund. Det finns en slags rastlöshet, vilja att något ska hända, att få gå över gränsen. Och det är precis det som händer den där sommarkvällen nere vid sjön, när killarna får tag i Simon, en kille från skolan som de av någon anledning inte gillar, han är ju lite.… bögig? Det är Anton som pekar ut Simon och Simon dör.
Under tiden har Isak bestämt sig för att göra slut med Ester. Han har inte samma känsla längre, orkar inte med henne, kan knappt andas. Men så händer det där med Simon. Och Isak behöver Ester mer än någonsin. Det här är berättelsen om Esters och Isaks stora kärlek. Och det är berättelsen om när Anton tog en annan människas liv.
Det kan vara svårt att förstå att hemska saker kan hända, det kan ibland hänga på tillfälligheter, men det finns alltid en bakgrund.  En stark och bra bok!!!Om det var krig i Norden av Janne Teller
Tänk om det var krig i Norden. Vart skulle du ta vägen?
Tankeexperiment:
EU har fallit, de nordiska länderna ligger i krig med varandra. Sverige leds av en nationalistisk diktator och demokrati är förbjudet. Det blir omöjligt att stanna i Sverige, du och din familj måste fly. De enda demokratier som tar emot flyktingar ligger söder om Medelhavet så med hjälp av suspekta människosmugglare tar ni er till Egypten. Hamnar i ett läger i oändlig väntan på uppehållstillstånd. Svenskar betraktas med misstänksamhet. De kan inte språket, de vet inte hur man beter sig i ett klassiskt kultursamhälle eller hur man värnar om en kvinnas dygd. "Flyktingar från Norden kan inget annat än sitta på kontor och vända papper. De behövs ingenstans." Aktuellt tema och ett försök att förstå flyktingars situation.


Maria Sanderi, ungdomsbibliotekarie

fredag 5 februari 2016

ATLANTFLYGAREN CHARLES LINDBERGH


Detta är en lättläst bok av Erik Eriksson.
    Den handlar om att tro på sin dröm, och att våga vara modig.
Berättelsen i boken har hänt i verkligheten. 
När Charles är sju år gammal, får han följa med sin mamma på en flyguppvisning, det är då han bestämmer sig för att bli pilot.

Vid tjugo års ålder får Charles uppleva sin första flygtur, några dagar senare bestämmer han sig för att börja ta flyglektioner.

Charles arbetar nu med att göra konster i luften på flygplan, och blir med tiden duktig på detta.

1923 köper Charles sig ett eget flygplan, och flyger för första gången ensam, det känns underbart. Nu kan han flyga så ofta han ville, han älskar frihetskänslan han upplever.

Efter något år inom militära flygskolan, börjar Charles jobba med att dela ut post mellan Chicago och New York. Här får han erfarenhet att jobba många timmar i sträck, och i olika typer av väder.

1926 erbjuder en rik affärsman 25 00 dollar till den person, som först flyger över Atlanten.  Charles som tycker detta låter intressant, söker upp några affärsmän som låter honom bygga det flygplan som krävs för att ta sig över Atlanten. Charles döper flygplanet till Spirit of St. Louise.

Charles planerar allt in i minsta detalj. Det är en lång, ensam och farlig resa som han har framför sig, och han vet inte ens om han kommer att klara av detta. Den 20 maj 1927 börjar äventyret.

Läste boken vid ett par tillfällen, för en person som tyckte den var mycket spännande.
Boken var väldigt lättläst och innehöll inga svåra ord.


Läsombud

torsdag 4 februari 2016

BOKTIPS

I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv är en självbiografisk roman av Tom Malmquist. Han berättar om sin gravida sambo Karins död. Karin är gravid i 33:e veckan när hon börjar känna sig sjuk, de kontaktar sjukhuset men får rådet att stanna hemma på grund av smittorisken. Karin blir allt sämre och får svårt att andas, när de åker in till sjukhuset läggs hon in för misstänkt lunginflammation. Väl där går allt oerhört fort och diagnosen ändras snart till akut leukemi.
Hon måste behandlas och för att kunna göra det måste barnet ut. Man förlöser henne med akut kejsarsnitt och sedan sätts behandlingen igång.
Tom skriver ner exakt vad som händer dels för att kunna berätta för Karin vad som hänt om hon vaknar upp ur koman och dels för sin egen skull. På det sättet får vi får följa honom när han vandrar mellan den mycket sjuka Karin och den nyfödda Livia på neonatalavdelningen.  Trots läkarnas massiva behandlingsinsats avlider Karin och Tom står kvar med sorgen och den nyfödda dottern.
I boken varvas denna berättelse med Toms barndomsskildringar och historien om hur han och Karin träffades och deras liv fram till katastrofen. Det är en stark och samtidigt hjärtskärande läsning.

Ann-Sofie


måndag 1 februari 2016

Kanada av Richard Ford.


Femtonårige Dell Parsons berättar om sitt och tvillingsystern Berners liv som från femtonårsåldern fullständigt slås i spillror. Tiden är tidigt 60-tal och platsen Great Falls i Montana. Här har familjen Parsons bosatt sig efter ett kringflackande liv där faderns militära arbete bestämt bostadsort. På grund av en del skumma affärer och de penningbekymmer detta medfört beslutar sig föräldrarna Bev och Neeva att råna en bank. Rånet löser dock inga problem, tvärtom får fadern Bev tillbringa de följande åren i fängelse. Modern Neeva klarar inte fängelsevistelsen och vetskapen om hur det skadat barnen, utan väljer att ta sitt liv. Tvillingarna Dell och Berner skiljs åt och träffas inte förrän långt fram i vuxen ålder.  Dells liv fortsätter i Kanada och blir ett liv fyllt av hårt arbete och ett ödesdigert möte med en man vid namn Arthur Remlinger.
Detta kan tyckas vara en dyster historia att läsa och jag håller med, det är inte precis ”Feel-good” det här. Men boken är skriven med ett fantastiskt djup i såväl miljö- som personbeskrivning. Man lär känna femtonåringen Dell och man lider med honom i hans strävan efter att få leva ett anständigt liv. Jag kan bara hålla med om det som bokens baksidestext säger ” Med en kristallklar och elegant prosa ger oss Richard Ford en berättelse om människans mörkaste, starkaste och mest gåtfulla drivkrafter
  

Anneli Carlsson