fredag 28 oktober 2016

Den stora verklighetsflykten av Lars Vasa Johansson


 
Det här är Lars Vasa Johanssons debutroman, han har tidigare skrivit manus åt bl a Josef Fares och Robert Gustafsson. Boken handlar om trollkarlen den ganska misslyckade trollkarlen Anton. Han är en ganska ensam och osympatisk man, han är mycket självisk och tämligen missnöjd med det mesta i livet. Framförallt är han missnöjd med att hans barndomskompis Sebastian snodde hans flickvän och blev en mycket mer framgångsrik trollkarl.
En dag när Anton är på väg hem från en ganska misslyckad turné är det vägarbeten på gång och han hamnar på en ganska liten väg genom Tiveden. Där krockar han med en Chesterfieldsoffa, går vilse i Tiveden, träffar en lite flicka som vill ha hjälp att plocka blommor, han säger nej och då blir han satt under en förbannelse. Det visar sig att i vissa delar av Tiveden finns diverse olika väsen och oknytt, men där bor också människor som Gunnar och Greta, efter en del snurrande i skogen hamnar Anton hos dem och de säger att de kan hjälpa honom att bli av med förbannelsen. Eftersom Anton inte tror på att han råkat ut för någon förbannelse vägrar han att stanna. Han får hjälp att ta sig till en verkstad med den krockade bilen, men därefter går det inte så bra, han råkar ut för både det ena och det andra efter ett tag ger han upp och återvänder till Gunnar och Greta för att få hjälp. De konsulterar Lortpackan och hon bestämmer att Anton måste utföra tre olika uppdrag och om han överlever dessa kommer förbannelsen att hävas.
Men det här är inte bara en bok om oknytt och andra väsen, det är också en uppväxtskildring, en uppväxtskildring som visar hur var att växa upp i en av Stockholms förorter under 80-talet.  Det en ganska blyg grabb som kommer över en trollerilåda och han och kompisen Sebastian börjar trolla, de börjar uppträda på fritidsgårdarna runt om i förorterna och efter ett tag börjar det gå riktigt bra. Det här är berättelsen om hur det går till när Anton blir den missnöjda person han är i början av boken.

Detta är en klassisk saga om prövningar och magi och hur det goda segrar över det onda, den har också den obligatoriska sensmoralen, att hjälpa andra är att hjälpa sig själv.
//Ann-Sofie Hjernstedt

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar