fredag 7 oktober 2016

Bläckfisken av Christer Lundberg


Om du tänker att det du läser ska vara trovärdiga vardagshistorier ska du INTE läsa Christer Lundbergs Bläckfisken! För det här är en riktig skröna. Det hela utspelar sig i Göteborg, i Majorna och på sjöfartsmuseet. Bläckfisken är inte ett av de ordinarie djuren som finns i deras Akvarium.
Så här är det: Jimmy som har haft en dyster barndom och en kriminell ungdom sitter hemma framför datorn och spelar dataspel. Inte bara idag utan sedan femton år tillbaka när hans kompis Jonas omkom i samband med en brand – eller gjorde han det? Hemma – det är hos hans mamma och hemma är förstås också dataspelsvärlden. Han har förstås en del kontakt med olika myndigheter – försäkringskassan och arbetsförmedlingen t ex. Till hans stora förvåning blir han erbjuden en praktikanställning på sjöfartsmuseet. Det är handläggare S på arbetsförmedlingen som ordnar detta.
Efter någon vecka dyker S upp på museet och verkar väldigt mystisk. Han lämnar ett litet yngel i en plastpåse med vatten. S uppträder hotfullt och varnar Jimmy för att bryta deras avtal – vilket avtal? undrar Jimmy - och lämnar ett tjockt kuvert med pengar tillsammans med Julia som ynglet heter.
Det är förstås bläckfisken som har levererats. Julia får bo i sumpen (en vattenbehållare som författaren kollat in på museet) och börjar växa oroväckande snabbt och nu börjar det hända saker – och det inbegriper t o m dödsfall. Är det Jimmys dataspelsvärld eller är det verkligheten?
Underrubriken till boken är en vidunderlig kärlekshistoria. Ja, Lisa på museet blir en kär vän under historien. Men kanske menar författaren att det den största kärlekshistorien i boken är mellan Jimmy och Julia- bläckfisken?

Maria Albinsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar