fredag 12 augusti 2016

Svinn av Lars Berge


En isbjörn i konsumtionssamhällets tomhet
Sven var en gång ett PR-geni, anställd på en firma i Stockholms innerstad. På en PR-mässa i Cannes träffar han Isa, en kvinna som får honom att ifrågasätta sitt liv.
Han hamnar i en livskris, blir sjukskriven, får kicken, flyttar hem till mamma och pappa, blir utförsäkrad från arbetsförmedlingen och måste in i ett arbetsmarknadspolitiskt program. Med en mycket låg ersättning från Försäkringskassan, hamnar han som varuhusmaskot på ett gigantiskt köpcenter, Folkhemmet.
Folkhemmet satsar på en ekologisk och rättvisemärkt profil, idén att man kan köpa sig till att bli en bättre människa. 12000 besökare per dag och med ett noga uträknat system för att få människor att stanna kvar och handla! Sven får klä sig i en stor och skumgummifylld isbjörnsdräkt för enligt undersökningar är isbjörnen det djur som väcker störst sympatier hos målgruppen – dvs. barn.  Vill barnen stanna, vill föräldrarna stanna.
Bakom Folkhemmets vackra fasad döljer sig, trista personallokaler, en trist personalmatsal med trist mat. Där jobbar de utförsäkrade och de från bemanningsföretagen nästan gratis. Hela stället är övervakat, av kameror och väktare som far omkring på segways och har alldeles egna metoder. Det finns bl.a. en tom container med låsbar dörr på baksidan av Folkhemmet. Snattare är ett stort problem. Det finns en Snattofon som går direkt till en speciell avdelning inom polisen. Allt för att snabbt lösa snatteribrotten.
Gömd i sin isbjörnsdräkt återser han en dag Isa. Hon snattar dyrbara varor ur butikerna och är ett riktigt proffs. Han anmäler henne inte och till slut träffas dom igen. Isa säger att hon bara snor från stora onda företag som ex. plågar djur. Sakta börjar Sven inse ett och annat om vårt konsumtionssamhälle. Plötsligt en dag får Sven syn på Isas ryggsäck som står övergiven vid en fontän mitt i köpcentret. Och alla vet ju vad en övergiven väska kan betyda! Speciellt där många människor rör sig!
En skruvad och rolig satir som handlar om pengar och makt. En slags framtidsvision där man delar ut en gratiskeps med inbyggd scanner som scannar av hjärnan hos Folkhemmets besökare. Egentligen är vi snart där. Google och Facebook har ju redan räknat ut vad vi är intresserade av. En lättläst och underhållande bok som samtidigt ger en tankeställare.


/Maria Sanderi

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar