onsdag 10 augusti 2016

Inget att avundas Vardagsliv i Nordkorea av BARBARA DEMICKTänk er att man inte får fira sina barns eller sin egen födelsedag, utan bara fira ledarens och hans sons.

Tänk er att en pappa sitter och tittar på ett Tv-program som visar tillverkning av barngummistövlar. Han säger då: Så många stövlar som tillverkas och ändå har inte mina barn några. En granne hör kommentaren och det leder till internering och förhör i en månad. Tack vara sin förmåga att argumentera så slipper han ett långvarigt fängelsestraff.

Tänk er en student som vill protestera och gör så. Han, hans syskon, hans föräldrar, hans mor- och farföräldrar alla dödas.

Det här är vardagslivet i Nordkorea som skildras i boken Inget att avundas. Författaren har byggt skildringen på 6 olika människors öden, människor som lyckats fly från regimen.

Ibland läser man en dokumentärskildring som griper tag i en och som man inte lyckas glömma. Jag läste den här för flera månader sen och fortfarande dyker de här personerna och deras liv upp i mitt minne då och då. Vi som har turen att leva i ett demokratiskt land med välstånd tänker sällan på vad bra vi har det.

En skildring av vardag, kultur och maktens mekanismer i en diktatur, en diktatur där människor svälter ihjäl samtidigt som ledaren för egen del importerar viner, ostar och andra delikatesser.


Bror-Inge Jälevik

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar