torsdag 12 maj 2016

Bokklubben vid livets slut av Will Schwalbe


Vad är det du läser?« Det är frågan Will ställer till sin mamma, Mary Anne, när de sitter i väntrummet på cancermottagningen. Det är november 2007, mamman är 72 år och det är kort efter att hon diagnosticerats med långt framskriden cancer i bukspottkörteln.
Detta är den sanna historien om en son och hans mamma, och om den ” bokklubb” som under hennes sista tid i livet för dem närmare varandra. Bokklubben består bara av Will och hans mamma. I takt med att sjukdomen sprider sig läggs bok efter bok till läslistan, och i de personliga samtalen kring böckerna får Will och Mary Anne en möjlighet att återupptäcka sina liv och lära känna varandra på ett nytt sätt. I bokklubben är de inte längre den sjuka och den friska, utan en mamma och en son som tillsammans upptäcker nya världar.
Mamman läser som hon alltid gjort slutet först för hon vill inte vänta på hur berättelsen ska sluta. Vi får lära känna mammans och familjens liv. Mary Anne har levt ett innehållsrikt liv som lärare och rektor och inte minst aktiv i bistånds- och flyktingfrågor. Tänk er att som ensam kvinna övernatt med 23 talibankrigare i Afghanistan.
Det är en underbar bok om underbara böcker och mammor och söner och bandet dem emellan. Både böckerna de läser och den här boken kommer att dröja sig kvar inom mig länge, länge.


Bror-Inge Jälevik

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar