tisdag 19 april 2016

Boktips

BESSORA
PETROLEUM  

  
                             Författare är Bessora född 1968.  Hon har schweizisk-gabonskt ursprung och bor i Paris. Bessora har en examen i ekonomi och arbetade i flera år inom den internationella finanssektorn, men ändrade bana och började studera antropologi. I samband med det började hon också skriva sin första roman, som kom ut 1999. Hennes böcker har blivit både nationellt och internationellt hyllande, och har översatts till ett flertal språk. Petroleum är Bessoras femte roman.

Den franska geologen Medea arbetar på ett oljefartyg utanför Gabons kust. En dag sker en explosion och en man dör och en försvinner. Den försvunna, kocken Jason, är Medeas älskare. Hon ger sig iväg till land och gör allt för att få en lösning på vad som skett samt för att hitta Jason. Det visar sig att flera på båten, och kanske i synnerhet Jason, misstänks för att ligga bakom explosionen. Jason tillhör ursprungsbefolkningen och hela historien har ett kolonialt perspektiv.

Boken är lovande till en början. Bessora skriver roligt med en ironisk touch. Sedan tyckte jag att den blev lite rörig och författaren blandade in lite för mycket övernaturligheter och stamfolksreligion och där tappade hon bort mig lite. Slutet ska jag naturligtvis inte avslöja, men jag tror att det hade kunnat falla mig mer i smaken om det hade skrivits på ett annat sätt. I vilket fall som helst är jag glad att jag läste den här boken, för man lär sig ett och annat om Gabon, ett land jag gissar att många inte vet var det ligger.

Bror-Inge Jälevik

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar