onsdag 30 mars 2016

BOKTIPS

Domaren av Ian McEwan
Detta är en bok för alla som tycker om dilemman. I original heter boken ”The childrens act” detta är namnet på den brittiska barnavårdslagen och den kommer att spela en stor roll i den här boken.
Huvudpersonen är den välrenommerade 59 –åriga överrättsdomaren Fiona Maye. Hon är van vid att tolka just ”The childrens act”, hon har haft flera besvärliga fall präglade av religiös ortodoxi där den har spelat en stor roll. Ett fall där en judisk far vägrar låta döttrarna leva vad vi kallar ett normalt liv, han vill inte att de ska utsättas för den här syndiga världen, medans mamman vill att de ska leva som alla andra. Hon har också dömt i ett fall med siamesiska tvillingar där de katolska föräldrarna inte vill rädda den ena tvillingen på bekostnad av den andra.
Hon har satsat allt på karriären och lever ett tryggt och stabilt liv ihop med sin make. När boken börjar vänds Fionas liv upp och ner.  Hon har jour den här kvällen och sitter och lägger sista handen vid en dom som ska upp i domstolen nästa dag. Då kommer hennes make hem och säger att han vill ha hennes tillåtelse att ha en affär med en 30 år yngre kvinna. Han tycker att hon har blivit distanserad och han vill ha en sista chans till lite roligt, men han vill ha henne kvar efteråt. Fionas grundvalar rasar och mitt i den här personliga krisen ringer naturligtvis telefonen och hon måste fortsätta vara den starka överrättsdomaren. Eftersom hon har jour måste hon ta tag i det akuta fall man ringer om.
En pojke med leukemi behöver blodtransfusioner, men han och hans familj är Jehovas vittnen och både han själv och föräldrarna motsätter sig behandlingen. Pojken har tre månader kvar till sin 18-årsdag, sjukhuset vill därför tvångsbehandla honom och drar frågan inför rätta. Han måste behandlas inom ett par dagar annars dör han. Fiona måste samla information från alla parter och sedan är det upp till henne att ta ställning i frågan.

 /Ann-Sofie

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar