torsdag 17 mars 2016

Boktips


Mavrikakis: Smokey Nelsons sista dagar

Smokey Nelsons sista dagar är inte bara hans dagar. Han är dödsdömd och ska avrättas och här får vi följa tankarna hos tre personer som drabbades av det dåd som han utförde. Perspektiven är intressanta. Först är det Sidney som först misstänktes för morden på familjen bestående av två barn och två vuxna. Han har fastnat i en livskris där hans hund Betsy står honom närmast. Sen har vi Pearl kvinnan som upptäckte deras kroppar och vittnade mot Nelson som hon mot sin vetskap talade med strax efter morden. Varför mördade han inte vittnet? Pearl har lovat sig själv att aldrig återvända till den amerikanska kontinenten, men är ändå på besök hos sin dotter i Atlanta under dagarna närmast avrättningen. Och så Ray, fadern till mamman i den mördade familjen, han som miste en dotter, en svärson och två barnbarn. Han för ett ständigt samtal med Gud om hämnd. På slutet får vi så leva med Smokey själv den sista dagen.

Ett sådant brott påverkar så många. Livet kan ändas och förändras på ett ögonblick, när någon kliver genom en dörr eller går in på en snabbmatsrestaurang. De olika avsnitten är alla skickligt skrivna med olika stil. En bok som inte lämnar dig när du slår igen den.

Smokey Nelsons sista dagar etablerar Mavrikakis som en av den samtida amerikanska litteraturens stora röster." MAGAZINE PAGES

Maria Albinsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar