fredag 11 mars 2016

Boktips


Små svarta lögner, senaste romanen av den brittiska författarinnan Sharon Bolton.
I motsats till hennes tidigare romaner om Lacey Flint så är inte detta en deckare utan mer av en psykologisk thriller.
Detta är en fascinerande historia om försvunna barn, förtärande skuld och en djup, djup sorg.
Historien utspelar sig på Falklandsöarna 1994. I bakgrunden: falklandskriget som pågick under några månader 1982. Vi får ta del av berättelsen från tre olika perspektiv: Catrin som arbetar med marinbiologi och som håller på att gå under av sorg efter sina båda små söner som omkommit tre år tidigare. Rachel, som är den som genom slarv orsakat dessa pojkars död och som nu förtärs av skuldkänslor. Dessa båda kvinnors djupa vänskap är nu för alltid borta, hos den ena är det endast tanken på hämnd som driver henne vidare. Det tredje berättarperspektivet utgår från Callum Murray, tidigare soldat i kriget och som nu lider av svåra flashbacks från den tiden.
Det här är en spännande och mycket läsvärd bok där man letar efter försvunna små pojkar, försöker hjälpa strandade valar och ständigt håller koll på varandra på öarna. Som en röd tråd genom boken går Samuel Taylor Coleridge dikt Sången om den gamle sjömannen.  Några rader ur den: Vad vill ni mig! Att så jag står Av onda blickar stängd! I stället för kors blev vår albatross Runtom min nacke hängd!

Boken har ett mycket överraskande slut så vad ni än gör så låt sista sidan bli just sista sidan annars spolierar ni en mycket läsvärd bok!!
//Anneli Carlsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar