torsdag 10 mars 2016

Boktips

Neil Gaiman – The Sandman

Jag kan inte nog rekommendera denna svit av seriealbum. Sviten har absolut kultstatus inom seriekretsar och efter att ha läst de två första delarna (av tio i den utgåva biblioteket köpt in) kan jag endast hålla med alla fanatiker kring detta mäktiga, märkliga, surrealistiska epos.

Alla som läst författaren Neil Gaimans verk, så som Coraline, Amerikanska gudar, Stardust etc., vet att Gaiman är en fantastisk berättare med en fantasi som verkar nästintill outtömlig. Hans genuina berättarglädje skiner igenom Sandmanseriens sidor. Kortfattat handlar serien om Sandmannen, eller Dream som han också kallas. Han är härskaren över drömvärlden, men kan röra sig fritt mellan drömvärlden, de levandes värld och alla de andra världar som är höljda i dunkel för de levande. Förutom Dream dyker också hans sex syskon upp. I de två volymer jag hittills läst har jag fått stifta bekantskap med syskonen Death och Desire.

Serien är genomgående proffsigt animerad och samspelet mellan text och bild är stundtals överväldigande (som att läsa en riktigt bra fantasyfilm). Då denna till sidor mäktiga serie har en uppsjö olika tecknare kan kvalitén någon enstaka gång tappa sitt fokus, men då Gaimans berättelse är så pass bra vägs även detta upp.

Så, varför inte dyka ner i drömvärlden tillsammans med drömmar, mardrömmar, seriemördare, gudar, änglar, djävlar, häxor, odödliga och dödliga och njuta av en sann milstolpe inom vuxenseriegenren? Du kommer inte ångra dig. Det värsta som kan hända är att Sandmannen kommer och besöker dig i dina drömmar – på gott och ont.


/ChristianInga kommentarer:

Skicka en kommentar