fredag 12 februari 2016

BOKTIPS


Lars Mytting, norsk författare som för några år sedan gjorde stor succe med en bok om ved. Alltså en fackbok om olika sorters ved, vedstaplar och dylikt.
Lars Myttings faschination för trä och träslag kommer även fram i den här boken ” Simma med de drunknade”.
Boken handlar om den unge Edward Hirifjell som tillsammans med sin farfar driver en potatisgård någonstans i Gudbrandsdalen i Norge. Som fyraåring miste Edward sina föräldrar, de drunknade under en resa till Frankrike. Edward själv försvann och återfanns först efter fyra dagar. Edward växer därefter upp hos sin farfar, Sverre och det är när Sverre dör som mystiken tätnar och Edward bestämmer sig för att ta reda på sanningen om föräldrarnas död och sin egen plats i denna tragiska historia.
Berättelsen ” Simma med de drunknade” utspelar sig i Norge men även på Shetlandsöarna, där Edward letar efter spåren av sin bortglömda släkting Einar, gudabenådad möbelsnickare och i Frankrike, i skogarna nära Somme där så många soldater miste livet under första världskriget.
I sitt sökande efter sin egen historia hinner Edward med, både en komplicerad kärleksförbindelse och att leta upp ett arv av ganska ovanligt slag.
Och till sist faller alla bitar på plats och Edward inser att han, som liten fyraåring, haft en avgörande del i föräldrarnas öde.

”Simma med de drunknade” av Lars Mytting, en bra och gripande bok.

/Anneli Carlsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar