torsdag 4 februari 2016

BOKTIPS

I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv är en självbiografisk roman av Tom Malmquist. Han berättar om sin gravida sambo Karins död. Karin är gravid i 33:e veckan när hon börjar känna sig sjuk, de kontaktar sjukhuset men får rådet att stanna hemma på grund av smittorisken. Karin blir allt sämre och får svårt att andas, när de åker in till sjukhuset läggs hon in för misstänkt lunginflammation. Väl där går allt oerhört fort och diagnosen ändras snart till akut leukemi.
Hon måste behandlas och för att kunna göra det måste barnet ut. Man förlöser henne med akut kejsarsnitt och sedan sätts behandlingen igång.
Tom skriver ner exakt vad som händer dels för att kunna berätta för Karin vad som hänt om hon vaknar upp ur koman och dels för sin egen skull. På det sättet får vi får följa honom när han vandrar mellan den mycket sjuka Karin och den nyfödda Livia på neonatalavdelningen.  Trots läkarnas massiva behandlingsinsats avlider Karin och Tom står kvar med sorgen och den nyfödda dottern.
I boken varvas denna berättelse med Toms barndomsskildringar och historien om hur han och Karin träffades och deras liv fram till katastrofen. Det är en stark och samtidigt hjärtskärande läsning.

Ann-Sofie


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar