måndag 8 februari 2016

2 BOKTIPS


När hundarna kommer av Jessica Schiefauer
Vann Augustpriset 2015 som bästa barn- och ungdomsbok!
Detta är inte en sann berättelse. Men den är inte heller osann. Schiefauer bodde nära Kode 1995, när Jhon Hron misshandlades till döds vid en sjö av tonåriga gärningsmän med nazistsympatier. Detta påverkade henne och hon skrev denna bok, 20 år senare.
Den handlar om bröderna Isak och Anton. Isak träffar Ester, sin allra första kärlek och de blir galet kära i varandra och hänger ihop hela sommaren. Anton, känner sig ensam, utanför, saknar sin hund som fick avlivas. Anton träffar också någon, fast inte en tjej utan en kompis, en äldre kille som skrämmer honom, men också känns spännande. Han har också en hund, och Anton saknar sin hund. Det finns en slags rastlöshet, vilja att något ska hända, att få gå över gränsen. Och det är precis det som händer den där sommarkvällen nere vid sjön, när killarna får tag i Simon, en kille från skolan som de av någon anledning inte gillar, han är ju lite.… bögig? Det är Anton som pekar ut Simon och Simon dör.
Under tiden har Isak bestämt sig för att göra slut med Ester. Han har inte samma känsla längre, orkar inte med henne, kan knappt andas. Men så händer det där med Simon. Och Isak behöver Ester mer än någonsin. Det här är berättelsen om Esters och Isaks stora kärlek. Och det är berättelsen om när Anton tog en annan människas liv.
Det kan vara svårt att förstå att hemska saker kan hända, det kan ibland hänga på tillfälligheter, men det finns alltid en bakgrund.  En stark och bra bok!!!Om det var krig i Norden av Janne Teller
Tänk om det var krig i Norden. Vart skulle du ta vägen?
Tankeexperiment:
EU har fallit, de nordiska länderna ligger i krig med varandra. Sverige leds av en nationalistisk diktator och demokrati är förbjudet. Det blir omöjligt att stanna i Sverige, du och din familj måste fly. De enda demokratier som tar emot flyktingar ligger söder om Medelhavet så med hjälp av suspekta människosmugglare tar ni er till Egypten. Hamnar i ett läger i oändlig väntan på uppehållstillstånd. Svenskar betraktas med misstänksamhet. De kan inte språket, de vet inte hur man beter sig i ett klassiskt kultursamhälle eller hur man värnar om en kvinnas dygd. "Flyktingar från Norden kan inget annat än sitta på kontor och vända papper. De behövs ingenstans." Aktuellt tema och ett försök att förstå flyktingars situation.


Maria Sanderi, ungdomsbibliotekarie

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar