måndag 11 januari 2016

Boktips


Vinterstängt / Jørn Lier Horst

Vinterstängt är den tredje från norska översatta boken om polisen William Wisting av den norske författaren Jørn Lier Horst.  År 2014 kom på svenska hans bok: Jakthundarna, som belönades med det nordiska deckarpriset Glasnyckeln. Året därpå kom uppföljaren Grottmannen och därefter Vinterstängt. Samtliga är deckare och handlar om polisen William Wisting och hans dotter Line, kriminalreporter.
Vinterstängt börjar med att ett lik hittas i ett norskt sommarstugeområde. Därefter hittas ännu ett lik och utredningen pekar mot narkotikasmuggling och en stöldliga från Litauen. Det verkar också som att dottern Lines tidigare pojkvän är inblandad. Vi får en bild av den ökade brottslighet som öppna EU-gränser har fört med sig men vi får också en förklaring till varför fattiga människor från andra länder hamnar i detta. Wisting åker till Litauen och ser under vilka eländiga förhållanden de misstänkta från stöldligan lever under.
Horst jobbade själv tidigare som utredare vid polisen i Vestfold och det märks att han vet vad han skriver om. Här får vi följa ett metodiskt polisarbete och man slipper alltför detaljerade obehagliga grymheter som tyvärr många andra deckarförfattare använder alltför mycket. Han har ett bra flyt i språket och det är verkligen spännande. En riktig bladvändare.


/Katrin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar