måndag 23 november 2015

Boktips
Galen i humlor av Dave Goulson

Hur rolig är egentligen en trehundra sidor tjock bok om humlor? Oerhört om jag får säga vad jag tycker. Dave Goulson är professor i biologi vid University of Sussex och är sedan barnsben ohjälpligt förälskad i allt som rör naturen, insekter och mer specifikt just humlor. Hans ohöljda förälskelse och entusiasm för humlan genomsyrar boken och det är helt omöjligt som läsare att inte själv ryckas med och fascineras av denna charmiga insekt.

Trots att boken är faktaspäckad blir den aldrig torr. Goulson använder ett skönlitterärt språk, som kryddas med underhållande anekdoter kring humlan och dess relativt korta forskningshistoria. Visste du till exempel att humlan ruvar sina larver? Boken innehåller allt du aldrig visste att du ville veta om humlan och lite till.

Visst höjs pekpinnen ofta då Goulson lyfter fram hur vårt känsliga ekosystem rubbas av klimatförändringar och miljöpåverkan. Men på grund av sin expertis inom området lämnar Goulson också många förslag och tips till hur människan kan hjälpa naturen och humlan till återhämtning.
Detta är en bok som värmer själen, som lyfter viktigheten av vår natur och dess många små invånare. Lägg undan alla blodiga deckarmord en stund och ägna en stund åt den lilla, lilla, men så viktiga humlan. En helt perfekt sitta-i-fåtölj-med-pläd-och-varmt-te-höstläsning.


/Christian

onsdag 18 november 2015

Kodnamn Verity av Elizabeth Wein
Jag har två veckor på mig och får så mycket bäck och papper jag behöver. Det enda jag förväntas göra är att avslöja allt jag vet om den brittiska krigsinsatsen. Men de kommer att skjuta mig till slut vad jag än gör, för det är vad de gör med fienden. Det är vad vi gör med fienden.”

Att läsa denna bok var för mig en läsupplevelse utöver det vanliga. En sådan läsupplevelse som jag önskar man kunde göra ogjord för att kunna uppleva boken på nytt igen. Boken börjar år 1943 och Europa brinner av kriget. Historien tar sin början med att vi få läsa en kvinnlig brittisk agents bekännelser till Gestapo som håller henne fången och torterad. Men bekännelsen blir också berättelsen om en vänskap som inte ens kriget kunde rå på. Vänskapen mellan agenten Julie och piloten Maddie. I början av boken undrade jag mycket över Verity, agenten som gått med att avslöja sitt lands hemligheter för Gestapo. Men det tog inte många sidor innan jag var helt fast i boken.


Boken räknas som ungdomsbok, men passar mycket bra för vuxna läsare. Författaren har skrivit andra böcker om unga piloter, men än så länge är inte några av dessa översatta till svenska.


Carola Fredriksson

måndag 16 november 2015

BoktipsSnöstormen av Vladimir Sorokin

Vladimir Sorokin räknas idag som en av Rysslands stora samtidsförfattare och en rysslandskritiker av rang. Just hemlandets vara är ett återkommande tema i alla hans böcker, men visst går det att strunta i alla underliggande betydelser och enbart läsa hans böcker för vad de på ytan är – fantastiskt skrivna berättelser, med en fantasifull berättarglädje och med en genomgående genuin språklig nyfikenhet. Romanen Snöstormen är inget undantag.

Boken utspelar sig på den ryska landsbygden under en särskilt förödande vinterstorm. Provinsläkaren Garin har ett vaccin mot ett mystiskt virus som sprider sig över Ryssland och han måste kämpa sig igenom en oländig terräng, under extrema förhållanden, för att kunna leverera sitt vaccin till de behövande. Till sin hjälp har han den fryntlige och något naive kusken Harkel.

Det finns många likheter med Franz Kafkas novell En doktor på landet och då särskilt i Sorokins många surrealistiska inslag, som lämnas helt okommenterade; som om de, trots sin märklighet, är ett fullt naturligt inslag i verkligheten. Även de två läkarnas okuvliga pliktsträvan, kontra verklighetens och omgivningens konstanta käppar i hjulet känns bekant.

Anmärkningsvärt är också att Snöstormen utspelas i en något vriden tidsrymd. Handlingen utspelas i nutid, men miljöer och språk känns sent 1800-tal. Detta samtidigt som en stark känsla av framtid präglar boken och då främst genom de science fictionlika attiraljer som här och var dyker upp. Sorokin lyckas dock på ett självklart vis sammanfoga dessa olika tidsrymder till en fullt naturlig kontinuum.

Trots bokens något ”tunna” grundtema händer det så oerhört mycket mellan sidorna. Snöstormen är en stor äventyrsroman, en underhållande och tänkvärd framtidsdystopi skriven av en av Rysslands nu största författare. Läsbehållningen finns på så många plan att det i slutändan endast är för läsaren att kapitulera och sjunka in i en fantastiskt säregen och intressant berättelse.


/Christian

torsdag 12 november 2015

Boktips

En engelsman i Paris av Nicolas Barreau

Trettioåriga Aurélie Bredin vandrar ensam och sorgsen på Paris gator. Hennes far har nyligen dött och hennes pojkvän har lämnat henne för en annan kvinna.

Under sin promenad kommer hon till en bokhandel där hon hittar boken En engelsman i Paris av den engelska författaren Robert Miller. Boken beskriver hur han kom till Paris för en lansering och träffade en kvinna.

Till sin förvåning upptäcker Aurélie att kvinnan liknar henne själv och att berättelsen delvis utspelar sig på pappans restaurang, Temps des Cerices, som hon nu fått ärva.

Aurélie blir besatt av att få träffa författaren. Hennes försök att kontakta den attraktive men skygge Robert Miller lyckas inte. Framförallt är redaktören på förlaget inte hjälpsam. Men Aurélie ger inte upp. Hon skriver till författaren och bjuder honom på en romantisk middag. Och en dag får hon svar. Det blir ett möte som hon aldrig hade kunnat drömma om ...


/Lena


måndag 9 november 2015

Boktips

Chanter, Catherine: Källan


Bokens huvudperson Ruth kommer tillbaks till gården Källan med en fotboja, hon har blivit anklagad och dömd. Hon ska ha mördat sitt eget barnbarn. Vi får följa hennes tid i husarrest och hon funderar mycket på det som har hänt. Är hon verkligen skyldig till det brott de säger att hon begått? Genom hennes funderingar får vi reda på vad som utspelat sig tidigare i hennes liv.
I England har det inte regnat på mycket länge utom på ett enda ställe. På gården Källan, där Ruth bor ihop med sin man Mark. De har flyttat från London efter många jobbiga år där, bl a har Mark blivit anklagad för att vara pedofil. Källan ska bli deras lilla paradis. Det börjar bra men allteftersom torkan fortsätter blir grannarna alltmer avogt inställda till dem. Varför har de tillgång till vatten? Är det stöld eller magi?
De oroar sig dessutom för Ruths dotter Angie och för barnbarnet Lucien. Angie är missbrukare och kontakten är sporadisk. Då och då dyker de upp på Källan och bor hos dem.
Paret blir alltmer isolerat och äktenskapet som de skulle försöka rädda knakar alltmer i fogarna.  Samtidigt som de är hatade blir de dyrkade av andra på grund av vattentillgången och folk börjar slå läger utanför deras grindar. En dag flyttar fyra nunnor som tillhör Jerikorosens systerskap in på gården. De leds av den karismatiska Amelia. Hon får Ruth att tro att hon är den utvalda. Ruth ägnar sig mer och mer åt dessa systrar, ända tills katastrofen inträffar.

Boken heter Källan och är skriven av Catherine Chanter.
/Ann-Sofie

onsdag 4 november 2015

Boktips

Oläkt av Emma & Thomas Häggström


Båda arbetar som åklagare och Oläkt är deras debutroman. Romanen är fiktiv, men grundar sig på vissa historiska och rättsliga fakta. En bok som jag kände var mycket aktuell nu när det är 70-år sedan andra världskriget tog slut.
Boken handlar om åklagare Helena Stahre hon  är gift med Mats och tillsammans har de två barn: Ellen och Alfred. Helena  känner sig lite trött på de ointressanta fallen som landar i hennes knä på åklagarkammaren i Stockholm, och hon längtar efter ett riktigt spännande fall att bita i. Som genom ett under går hennes dröm i uppfyllelse då Vera Eriksson, 87 år, erkänner ett mord som hände 27 år tidigare. Hon lever ett stillsamt liv, ensam med hjälp av sina personliga assistenter i en lägenhet på Kungsholmen. Vera vägrar att avslöja några detaljer kring mordet innan rättegången. Väl där berättar hon om händelser från andra världskriget, hur judarna behandlades i hennes hemstad Ventspils i Lettland, vad som hände med hennes familj, hennes flykt till Sverige och hur hennes förflutna kom i kapp henne 1986. Händelser från andra världskriget spelar en stor roll i handlingen och det är det som Vera vill fokusera på och föra fram. Hennes önskan är inte att få frid och förlåtelse, utan något helt annat. Och hon måste agera nu.
Oläkt är en roman/deckare som lyfter fram en del obehagliga fakta ur den svenska historien.  om att välja försoning eller hämnd, om uppgörelse med det förflutna och om gamla sår som inte vill läka.

//Elisabeth

måndag 2 november 2015

Boktips

Harold Fry och hans osannolika pilgrimsfärd av Rachel Joyce


När Harold nyss har blivit pensionär får han ett brev från en tidigare kvinnlig arbetskamrat Queenie. Hon berättar ganska kortfattat att hon har cancer och att hon vet att hennes tid är utmätt. Harold läser brevet, försöker formulera ett svar till henne och går till brevlådan med det. Men han är inte nöjd, han borde kunnat skriva ett bättre brev tycker han. Han kan inte förmå sig att lägga på brevet och medan han funderar vidare så går han till en annan brevlåda. Han träffar en expedit på en bensinmack, hon pratar om sin före detta cancersjuke faster som blev botad av stark vilja hos människor i hennes närhet. ”Hon sa att det gav henne hopp när allt annat försvann” Harold får en ingivelse att han ska gå till Queenie istället. Han sätter igång. Det är mycket lång väg till sjukhemmet som ligger på andra sidan landet. Skorna han har på sig är ett par seglarskor och de får många tejplagningar de närmaste veckorna för Harold går verkligen! Det enda han skaffar är en karta. Han ringer till sin fru efter ett par dagar och hon undrar förstås vad som tagit åt honom! Det blir en riktig pilgrimsfärd fast inte i religiös bemärkelse för religion ger han inte mycket för. Han funderar över sitt liv och han möter många människor som alla berättar sin historia. Som läsare vet man ju inte riktigt vad det var mellan Harold och Queenie. Och sonen David – det är något konstigt med honom? Allt får vi reda på efter hand.
Liksom i filmen Forest Gump där Tom Hanks springer över kontinenten får Harold en grupp efterföljare. Och media är förstås också snabba att haka på.
Han har kontakt med vårdhemmet där Queenie vårdas och vet att det är hennes sista tid så han vet att cancern är obotlig – men ska han hinna fram i tid? Och gör han denna resa för sin (och sitt äktenskaps) skull eller Queenies?
//Maria Albinsson