måndag 26 oktober 2015

THRILLER


Tidig morgon, egentligen fortfarande mitt i natten, mörker och regn. En kö med ett antal människor i väntan på något tillfällighetsjobb via förmedlingen där framme i början av kön. Ett par starka billjus och plötsligt är väntan över för ett flertal av de köande. Däribland Janice Cray och hennes späda dotter Patti. ”Mr Mercedes” dödar och skadar ett stort antal människor och ingen lyckas sätta fast honom för dådet. En tid efter den förfärliga händelsen får den pensionerade kriminalinspektören Bill Hodges ett brev från mercedesmördaren. Den smått deprimerade Bill Hodges vaknar upp ur sin melankoli och nu börjar jakten på mördaren. Till sin hjälp får Bill två ganska osannolika medhjälpare och spänningen är stor mot slutet: ska de tre lyckas avstyra att Mr Mercedes återigen ställer till en katastrof?
Mr Mercedes av Stephen King, en thriller, lättläst och riktigt spännande sådan, helt utan övernaturliga inslag.
Stephen Kings första renodlade thriller.


Anneli Carlsson

torsdag 22 oktober 2015

THE KING´S SPEECHBrittiskt drama från 2010
Regi: Tom Hooper
Manus: David Seidler
Urval ur rollistan: Colin Firth, Geoffrey Rush, Helena Bonham Carter

Filmen nominerades till 12 Oscar varav den vann 4 st, i kategorierna
bästa film, bästa regi, bästa originalmanus, bästa manliga huvudroll.

Handlingen bygger på en sann historia om Prins Albert som blev George Vl av Storbritannien, (far till Elisabeth ll).
Ett världskrig hotar bryta ut och England är i stort behov av en tydlig ledare.
Prinsen anses olämplig som kung p.g.a. att han lider av svår stamning.
Vid den tiden gick kungens väg till folkets hjärta genom radion.
Den självlärde logopeden Lionel Logue kallas in för att försöka hjälpa den stammande och hämmade prinsen.
En nära vänskap växer till slut fram mellan de två.
När brodern abdikerar antar Prins Albert motvilligt tronen.
När det blir dags för kungen att hålla tal inför miljontals radiolyssnare måste allt bli korrekt.
Han vet att om ett enda ord blir fel kommer den brittiska allmänheten att falla i bitar.

En sevärd och gripande film.

Monica

måndag 19 oktober 2015

onsdag 14 oktober 2015

Persson, Linn Gunilla: Hemåt över isen


Hemåt över isen av Gunilla Linn Persson utspelar sig på en ö i den svenska skärgården. Grunden till den här berättelsen utspelar sig 1914. Ett antal ungdomar är på väg hem över isen från en dans på grannön. Det är inte långt, vägen är markerad med granruskor och de har en kompass, men de överraskas av århundradets snöstorm. Den här händelsen kommer att påverka livet på ön hundra år framåt.
I nutid är bokens huvudperson den femtioåriga Ellinor som ”slavar” under sin åldrige far. Hon sköter ägorna och faderns taxibåtrörelse. Fadern är nästan helt rullstolsbunden och helt beroende av sin dotter, trots detta tyranniserar han henne och gör allt för att få behålla henne för sig själv. Dessutom bär han på en hemlighet.
En dag ska Ellinor göra en hämtning med taxibåten och på kajen står Herrman och väntar. Han är hennes första kärlek och har bott i Labrador i många år. Han är nu tillbaks för att sälja fädernegården och för att teckna fåglar. Det visar sig att deras förhållande var mycket djupare än Ellinor minns. Hon har förträngt en stor del av sin ungdomstid. Varför?

Vi får följa två historier, ungdomarna på isen och med den får vi också öns historia. Den andra är den kärlekshistoria som utvecklas mellan Ellinor och Herrman samtidigt som hon sakta får tillbaks sitt minne.

/Ann-Sofie

måndag 12 oktober 2015

Filmtips


100 steg från Bombay till Paris
En underhållande feel-goodfilm från 2014 där Lasse Hallström står för regin.
Producenter är Steven Spielberg, Oprah Winfrey och Juliet Blake.
Filmmanus: Steve Knight.
Historien är hämtad från boken ”En fransk curry: 100 steg från Bombay till Paris”av Richard C. Morais

En indisk familj på flykt öppnar en restaurang i en fransk landsortshåla.
30 meter därifrån ligger den Michelinbelönade restaurangen med Madame Mallory som ägare, spelad av Helen Mirren.
Motsättningar uppstår mellan restaurangerna och det blir en kamp som utmanar familjekänsla, lojalitet och kärlek.


/Monica

onsdag 7 oktober 2015

Boktips

Mördaren i folkhemmet är en roman som handlar om Olle Möller. Det är en biografisk roman och många minns nog fallet Olle Möller; en av den svenska kriminalhistoriens mest kände mördare. Året 1939 rövades tioåriga Gerd bort i centrala Stockholm. Fallet engagerade hela Sverige och även om jag själv inte var född då så kommer jag ihåg att jag hörde talas om Olle Möller under min uppväxt. Vittnen berättade om en mörkhårig man och en svart bil och misstankarna riktas mot den kände idrottslegenden Olle Möller. Trots att bevis saknas döms han till 10 års fängelse. På 50-talet blir han anklagad igen för ytterligare två mord; mordet på femåriga Kerstin från Stockholm och tvåbarnsmamman Rut Lind från Fjugesta. Polisen är övertygad och mediedrevet är skoningslöst. Olle Möller döms även för mordet på Rut Lind. Själv bedyrar han sin oskuld och nekar fram till sin dödsdag.

Författarna och advokaterna Lena Ebervall och Per E Samuelson har grävt i fallen och letat fram tidigare okänt material som aldrig lades fram under rättegångarna. De berättar i romanens form hur Olle Möller blev be­handlad när polis, åklagare, press och domstolar på förhand bestämt sig för att han var skyldig. Själv känner jag mig tveksam till hans skuld efter att ha läst boken. Boken är välskriven, intressant och spännande. Den ger också en tankeställare – hur farligt det är att döma människor på rykten och indicier.

Katrin

måndag 5 oktober 2015

Kvinnan på tåget av Paula HawkinsRachel åker med tåget från Ashbury till London 8:04 på vardagarna. Hon gör det, vet man så småningom, för att uppehålla skenet av att hon har ett arbete inne i city. Hon iakttar människorna i husen vid rälsen och speciellt ett hus fäster hon sig vid. Hon spinner egna historier om deras lyckliga äktenskap och hon ger dem egna namn. Men en dag händer något i deras trädgård som inte stämmer med bilden av det lyckliga paret. Och strax därefter ser Rachel hennes porträtt i tidningen – hon är försvunnen.  Ska hon lägga sig i och bli en del av livet på gatan? Gatan där hon själv bodde med en man för några år sedan. 

Vi får följa de tre kvinnornas historier/dagböcker: Rachels, Megans-som försvann, och Annas-Rachels f d mans nya fru. Det här är en riktigt spännande psykologisk thriller som inte går att lägga ifrån sig!

//Maria Ablinsson

fredag 2 oktober 2015

Filmtips!


KOPPS
Svensk komedi som hade premiär 2003-07-03.
Regissör Josef Fares.
Filmmanus bl.a. Josef Fares, Fares Fares.
Som man kanske inte vet, är filmen baserad på en sann historia som har utspelat sig i Säffle.
I rollistan finns flera kända skådespelare bl.a. Fares Fares, Torkel Petersson, Sissela Kyle och Eva Röse.

Handling.
I den lilla svenska småstaden Högboträsk har det inte hänt något allvarligt brott de senaste 10 åren.
Poliserna som jobbar på den lokala polisstationen har därför mycket tid till att dricka kaffe och äta varmkorv.
Brist på jobb gör att polisstationen till slut hotas av nedläggning och de anställda försöker komma på ett sätt att rädda stationen.

Har ni inte sett filmen så rekommenderar jag den om du är sugen på svensk humor och att småmysa framför TV:n.

/Monica