måndag 28 september 2015

Boktips


Tycker man om svenska deckare men kanske har ledsnat lite på alla likartade historier så kan man prova att läsa ”Sanning med modifikation” av Sara Lövestam. Här får vi möta en alldeles ny och mycket sympatisk detektiv vid namn Kouplan. Som de flesta detektiver i litteraturen så har även Kouplan sina alldeles egna speciella problem att tampas med. I denna första bok får Kouplan i uppdrag att söka efter ett försvunnet barn. En sexårig flicka vid namn Julia försvinner från sin mamma då de besöker Globen i Stockholm. Är det flickans far som tagit henne eller har hon fallit offer för människohandel och sexslaveri? Efter flera dagars sökande och förhör med barnets mor så får Kouplan upp spår som leder i en bestämd riktning. Men kan det verkligen stämma…?  Är det möjligt? Kouplan får ta hjälp av sitt förflutna för att våga lita på sina instinkter och som läsare så inser man att det mesta här i livet är en ”sanning med modifikation”.
Sara Lövestams bok ”Sanning med modifikation: första fristående boken om Kouplan” är en historia med ett mycket varmt och sympatiskt tonfall. Trots att den till en del handlar om barns utsatthet så finns här inga svåra våldsskildringar som annars är ganska vanliga inom genren.
Enligt min mening, så står sig Sara Lövestams första deckare väl i konkurrensen med övriga i deckargenren.

/Anneli Carlsson


onsdag 23 september 2015

ÅRETS HÖJDPUNKT


Nu är det dags för den årliga bokmässan i Göteborg 24-27/9-15.

Vi kanske ses där//Elisabeth

tisdag 22 september 2015

Bok på cd

Boel och Oscar av Josefine Sundström
Med uppläsning av Monika Wilkens


Vilken skön sommar det varit, med perfekt väder för läsning.
Men även de soligaste dagarna tar jag gärna med en bok till solstolen och då helst i Cd-format. Jag älskar att lyssna på cd-böcker, de påminner mig lite om när jag som barn troget lyssnade på alla avsnitt av sommarlovsteater på radion.
En cd-bok som jag varmt kan rekommendera är Boel och Oscar av Josefine Sundström. En ganska enkel och okonstlad, men framför allt mänsklig och varm berättelse om två människor som möts och vänskap uppstår.
Som nyblivna grannar träffas de i trapphuset, Boel en 30-årig före detta gallerist och Oscar en pensionerad arkitekt. Båda bär de på djupa sår av skuld och ilska över hur livet blivit, och till en början vill Boel helst bli lämnad ifred och dra igen sin dörr för omvärlden. Men Oscar ser och förstår vikten av gemenskap och sakta börjar en fin vänskap att växa fram och de får betyda mer för varandra än de kan ana. Om konsten att förlåta medan tid finns.
För mig betydde Boel och Oscar att jag fick både kokat vinbärssaft och nybakat bröd, för det fina med cd-böcker är ju att man kan fortsätta läsa när solen gömmer sig och man behöver få lite gjort i köket.

 Irene

måndag 21 september 2015

Livet enligt Dunne av Rose Lagercrantz


Dunnes allra första skolår är slut och det första sommarlovet väntar. Men det händer något som gör att sommaren blir annorlunda. Hennes pappa blir påkörd. Han klarar livhanken, men måste stanna på sjukhuset i flera månader. Dunne får ha sommarlovet tillsammans med sin allra bästa vän i världen, Ella Frida på en ö i havet. De leker och bygger kojor och fiskar och badar. Dunne hinner knappt längta efter pappa. Varje kväll ringer han och så fort de pratat med varandra känns det bättre. Men en kväll ringer inte pappa. Dunne blir orolig och tror det har hänt något.

Då kommer överraskningen. Och det är bara den första. Det blir fler överraskningar. Några fler besök och åtminstone en överraskning för mycket...

Livet enligt Dunne är fjärde boken i serien om Dunne och hennes lyckliga liv. Underbara böcker att läsa själv eller högt för varandra. Rose Lagercrantz har skrivit och Eva Eriksson har ritat.. Läs även de tidigare böckerna Mitt lyckliga liv, Mitt hjärta hoppar och skrattar och Sist jag var som lyckligast.


/Lena

torsdag 17 september 2015

Konsten att höra hjärtslag av Jan-Philipp Sendker


Detta är en kärlekssaga mellan den blinde unge mannen Tin Win som kan höra minsta fågels hjärtslag och den unga kvinnan Mi Mi med missbildade fötter som gör att hon inte kan stå. Men det är också historien om Tin Win som är framgångsrik advokat i New York, som ursprungligen kommer från Burma men hans amerikanska familj, hustru och två barn, vet nästan ingenting om hans uppväxt och bakgrund.
En dag strax efter att dottern Julia avlagt sin juridikexamen försvinner hennes pappa Ti Win utan ett ord. Familjen tvingas till slut acceptera att spåren slutar i Bangkok. Ändå slutar de aldrig att undra varför en framgångsrik New York-advokat, lyckligt gift och med 2 vuxna barn, bara gett sig iväg utan förklaring.
Fyra år senare hittar hustrun Judith ett fyrtio år gammalt kärleksbrev som mannen Tin Win skrivit till en okänd kvinna i en by i Burma. Julia får det brevet tillsammans med en del andra minnen i en kartong. När hon läser brevet tänds åter hoppet och hon bestämmer sig för att söka upp kvinnan. När Julia kommer till den lilla byn bland bergen hamnar hon i en främmande värld. I byns tehus lär hon känna en man som berättar en märklig historia om den blinde pojken och flickan
med de missbildade fötterna, om det som står skrivet i stjärnorna och om kärlek som övervinner allt.

Konsten att höra hjärtslag av Jan-Philipp Sendker är en storslagen och vacker kärlekssaga, en modern saga eller kärleksroman som har blivit en internationell bästsäljare och sålts i närmare en miljon exemplar.

Den har helt enkelt erövrat världen. //Elisabeth

onsdag 16 september 2015

Boktips

DE OBOTLIGA OPTIMISTERNAS KLUBB
Jean-Michel Guenassia


Det här är en fet bok, en riktig tegelsten på 631 sid! Det är en underbar bok. En blandning av tragedi, komedi och inte minst thriller. Överraskande vändningar och intensiv spänning. 
Vad handlar den då om?
Michel, huvudpersonen, en brådmogen gymnasieelev som läser jämt. Han läser tom när han går vilket bla leder till en krock med en flicka som blir hans stora kärlek. Michel är också fenomenal på fotbollsspelet baby-foot.  När han spelar på restaurangen Balto upptäcker han ett inre rum där författare, flyktingar från öst- centraleuropa samlas. Han har upptäckt De obotliga optimisternas klubb. Det är sent 50-tal och de spelar schack, de dricker, de grälar och de minns.  Jean-Paul Sartre finns där och det är en mängd fascinerande och spännande människoöden man möter.
Michels familj driver en vitvaruaffär till en början mycket framgångsrik.
Det finns dock en dold men alltmer uppenbar konflikt mellan mammans fina familj och pappans
mindre fina, fattiga italienska familj.
Hur går det för familjen, några finns i krigets Algeriet?
Hur blir framtiden för deltagarna i klubben?
Hur utvecklas kärlekshistorien?
Hur kommer det att gå för brodern Frank som deserterat?

En spännande bok, en lovsång till läsandet, litteraturen och många är de boktitlar som passerar revy.

//Bror-Inge


måndag 14 september 2015

En fin bok för alla trädgårdsmänniskor!


Den hemliga trädgården: om trädgårdar i litteratur och verklighet skriven av Ronny Ambjörnsson, professor emeritus i idéhistoria. Att det är en mycket lärd författare som lotsar sin läsare genom trädgården och historien råder det ingen tvekan om. På ett lättsamt och infallsrikt sätt får vi ta del av tankar om trädgårdens läkande kraft, om de gamla filosofernas tankevärld med dess närhet till natur och trädgård, men också författarens egna funderingar rörande den egna trädgården på Gotland och morfaderns koloniträdgård i Göteborg. Hemliga trädgårdar berörs, såsom The Secret Garden (Den hemliga trädgården) av Frances Hodgson Burnett och Muminmammans fantiserade trädgård i Tove Janssons Pappan och havet. Kärlekens trädgårdar och Tankens trädgårdar är andra aspekter som författaren fördjupar sig i.
En mycket trevlig bok för den som älskar sin trädgård, en både lättsam och lärd framställning om trädgården som en sinnebild för det goda livet.


Anneli Carlsson

onsdag 2 september 2015

Författarkärlek

 Ibland bli man kär i en författare, inte bara en bok. Utan man kastar sig över allt som författaren har skrivit. Under hösten och vintern blev jag ”kär” i författaren Sharon Bolton eller S. J Bolton som hon också kallas. Jag började läsa hennes deckarserie om Lacey Flint som börjar med boken Nu ser du mig. Jag gillade Lacey direkt och boken var otroligt spännande. Lacey har varit intresserad av Jack the Ripper sedan hon var liten och mycket tack vare denna kunskap blir hon inblandad i en utredning där mord begås i samma stil som Jack the Rippers mord. Men utredning leder polisen in på spår som kommer lite för nära Lacey och de hemligheter hon har…

Men böckerna om Lacey Flint är inte de första Sharon Bolton har skrivit och eftersom hon använder sig av samma karaktärer i många av sina böcker rekommenderar jag att man börjar läsa böckerna kronlogiskt, efter utgivning. Börja med boken Rov som också är en fantastiskt nervkittlande historia.

Största problemet med Sharon Boltons böcker är, enligt mig, att det tar slut alltför fort.


/Carola

tisdag 1 september 2015