måndag 31 augusti 2015

Boktips

De oönskade av Lene Kaaberbøl och Agnete Friis


Spännande deckare om romers utsatta situation, både i hemlandet och som besökare i Skandinavien. Boken ”De oönskade”, skriven av de danska författarna Lene Kaaberbøl och Agnete Friis, handlar om sjuksköterskan Nina Borg som genom sitt engagemang och stora hjärta kommer i livsfarlig kontakt med den sympatiske romen Sandor och hans obetänksamme lillebror Tamas. Hemma i Ungern har den yngre brodern gjort ett fynd som han räknar med ska trygga familjens ekonomi för lång tid framöver.  ”Den kulformade delen låg för sig, sprucken och repig och gulmålad på ett sätt som påminde lite om de sjöminor han hade sett på film. Försiktigt sträckte han fram handen och rörde vid den, helt lätt. Den kändes varm, tyckte han. Inte skållhet, bara hudvarm, som om den var levande.”
Såväl Nina Borg som hennes unga dotter hamnar mitt i skottlinjen mellan ekonomiska intressen, terrormisstankar och ett osynligt livshot i denna fartfyllda och spännande historia med en lite oväntad upplösning.

Anneli Carlsson

torsdag 27 augusti 2015

Katten Cleo

Har du läst Bibliotekskatten Dewey, Gatukatten Bob eller Sjukhuskatten Oscar så ska du självklart också läsa Katten Cleo av Helen Brown. Hon har aldrig tänkt skaffa katt, men en väninna till henne har kattungar och hon bjuder in Helen och hennes båda söner Sam och Rob att titta på kattungarna. Detta tolkar sönerna som att de ska få en katt! De bestämmer sig för en av ungarna, men eftersom de är så små kan de inte ta med dem hem än.
En vecka senare händer det som inte får hända, Sam dör i en olycka och familjens liv rasar samman. När det sen ringer på dörren och kattuppfödaren är där med kattungen är Helens enda tanke att uppfödaren måste ta med den tillbaks, men Rob sträcker upp händerna mot kattungen och ler för första gången sedan Sam dog. Så går det till när Cleo får stanna, Helen är på väg att skicka tillbaka henne flera gånger, men den lilla katten har en förmåga att hjälp både henne och Rob när det behövs som mest.

Ann-Sofie Hjernstedt

tisdag 25 augusti 2015

Boktips


De andras hus, av Rhidian Brook
Hamburg, 1946, är en stad i ruiner efter andra världskriget och ockuperas nu av britterna.
För att övervaka återuppbyggnaden och inställningen hos det tyska folket, placeras brittiska soldatar där med sina familjer.
En av dem är överste Lewis Morgan, som blivit tilldelat ett fint hus, som han ska ta över från dess tyska ägare. Men Lewis klarar inte av att köra ut änklingen som bor i huset, med sin traumatiserade tonårsdotter. Han föreslår att de stannar kvar, och bor tillsammans i huset. Dit kommer också, motvilligt, Lewis sörjande hustru och ende överlevande sonen, Edmund.
Kriget är över, men hur ska de kunna leva med varandra och dig själva, efter allt som hänt?
Alla sörjer någon som dött…
Boken är en stark och omskakande roman, om en tid som jag inte visste så mycket om.
Den handlar om lidande, skuld och förlåtelse. Om hur krig gör människor omänskliga och hur de som stridit mot varandra kan bli mänskliga igen….

// Kristina //


onsdag 19 augusti 2015

Boktips


Rabbit Hayes sista dagar av den irländska författarinnan Anna McPartlin inleds med ett blogginlägg.
40 åriga Mia Rabbit Hayes har fått diagnosen bröstcancer som hon förklarar krigstillstånd mot.
Hon menar att livskraften ska ägnas åt något vettigt, att hon inte tänker acceptera dumheter som sjukdom. Hon tänker slåss, hon ska överleva. Även hennes stora bullriga älskade familj med föräldrarna Jack och Molly i spetsen är fast beslutna, att de ska göra vad som helst för att deras älskade dotter, Daveys och Graces lillasyster och 12åriga Juliets mor ska klara det.
För visst fasiken är det fel fel fel att en ensamstående mamma på 40 år ska få cancer och dö. Men sådant händer tyvärr.
I nästa svep har några år gått och Rabbit är på väg till ett hospice för att dö.  … hennes sista dagar räknas och boken blir nu rakt på sak utan krusiduller lika smärtsam och sorglig som själva livet kan te sig när man försöker inse att dagarna måste fyllas med något vettigt trots att det inte är många kvar.
Rabbit Hayes klarar det här, men inte på det sätt man skulle önska för tyvärr kommer hon inte levande ur historien. Hon kämpar dock på och gör ett bra avslut som lämnar fina minnen.
Bokens framsida visar vartåt det lutar men ändå är berättelsen inte enbart sorglig, mörk, förutsägbar, där finns även skratt, hemligheter, stundtals njutning. I likhet med Jojo Moyse böcker får läsaren reflektera över sitt eget liv och död, i all synnerhet den som brottas med en sjukdom vars utgångsläge inte är helt förutsägbar.
Lena O-Z


måndag 17 augusti 2015

Boktips

Sebag-Montefiore, Simon

Sasjenka


Författaren är historiker som bla skrivit 2 kioskvältare om Stalin varav Den röde Tsaren är den mest kända. Hans forskningar med mycket sidomaterial har gett upphov till denna fiktiva person Sasjenka, en fantastisk roman, ett otroligt kvinnoporträtt.

Boken börjar i Sankt Petersburg vintern 1916. Tsar-Ryssland står vid randen av revolutionen. Vid Smolnys Läroverk för Ädla unga damer går Sasjenka, just fyllda 18 år, på väg genom skolans grindar för att fira jullov då hon grips av tsarens polis och förs bort för att förhöras. Hennes rike far och hans kontakter gör att hon blir fri.

Hon lever ett dubbelliv. Hennes morbror aktiv bolsjevik och god vän med Lenin har värvat henne och hon kommer att få en viktig position under revolutionen. Hon blir Lenins sekreterare. Roman i tre delar.

I romanens andra del som utspelas 20 år senare, strax före andra världskrigets utbrott, är hon gift med en man vars stjärna står högt inom partiet. Men en passionerad kärlekshistoria får allt att kastas över ända - och under Stalinregimens hårdaste interna utrensningar i partitoppen faller skuggan snart över Sasjenka och hennes make. Sasjenka ställs då inför ett fruktansvärt val; att tvingas offra sig själv för att om möjligt rädda det hon håller kärast, sina två barn.

Historien tar emellertid inte slut där. Femtio år senare får en ung kvinnlig historieforskare i uppdrag att genomsöka Stalins arkiv för att ta reda på vad som egentligen hände uppdragsgivarens familj under de mörka åren vid 1930-talets slut. Resultatet av hennes efterforskningar hade ingen kunnat drömma om. Det är väl den enda invändningen jag har att slutet är lite väl tillrättalagt men inte desto mindre spännande påminnande om en skattjakt skriven av Dan Brown..

I den här romanen passerar hela det fruktansvärda ryska 1900-talet revy. Så samtidigt som man läser en spännande roman lär man sig mycket om Rasputin, Lenin, Stalin mfl.


/Bror-Inge

onsdag 12 augusti 2015

Tillbaka till henne av Sara LövestamSara Lövestam har i boken ”Tillbaka till henne” åstadkommit en fascinerande historia som utspelar sig i två olika tidsperioder. Dels i nutid, då den unga kvinnan Hanna av en slump blir ägare till några ålderstigna föremål. Bl.a. ett par stålbågade glasögon. Hanna jobbar på arbetsförmedling, bor ihop med en lite tråkig pojkvän och är allmänt lite trött på sin tillvaro. Nyfiket börjar hon leta efter ursprunget till de gamla föremål som hon kommit över, dels därför att hon tycker att de påverkar henne på ett egendomligt vis och dels därför att hon vill att något ska hända i den inrutade vardagen.
Då spelas parallellhistorien upp med folkskollärarinnan Signe från Tierp i huvudrollen. Vi möter Signe första gången 1906, då ilsken och frustrerad över ett möte med prästen där det bestämts att hennes manliga kollega skall få högre lön för samma arbete. Kvinnor börjar nu alltmer se den stora orättvisa som ligger i att halva den vuxna befolkningen inte får göra sin röst hörd. Med andra ord: kampen för kvinnlig rösträtt sätter igång på allvar och i denna kamp deltar Signe Sivander, folkskollärarinna från Tierp.
Genom arbetet med rösträtten kommer också nya vänner och bekantskaper in i bilden och så även kärleken. Arbete, både bland skolbarnen och för rösträtten, kärlek men också trolöshet och svek, fyller Signes dagar. Och inte blir det mindre komplicerat av att kärleken heter Anna. Vi får inte glömma att detta är tidigt 1900-tal…


Anneli Carlsson


måndag 10 augusti 2015

Boktips


Supersommar är en bubblande livsbejakande bok om att känna att hela livet ligger för ens fötter. Fantastiska illustrationer och rolig formgivning förstärker den känslan!
Hur gör man när man blir ihop?
Det finns många frågor men inte så många svar när Oda i boken Supersommar blir kär i grannkillen Alfi. Hur blir man egentligen ihop? Och när man blir det, vad händer sen? Och – det allra konstigaste – vad gör man om man råkar bli ihop med två samtidigt?
Efter supersuccéerna med Hej, det är jag! och Absolut okysst är Nina E. Grøntvedt nu tillbaka med ännu en dagboksroman om 12-åriga Oda. En träffsäker skildring för slukaråldern där känslor och spänning avlöser varandra, och där medryckande text blandas med livliga illustrationer.

//Lena

fredag 7 augusti 2015

Filmtips

American History XAmerikanskt drama med premiär i USA 30/10 1998 och i Sverige 1/1 1999.
Trots att det är ett antal år sedan filmen var ny känns den fortfarande aktuell och är verkligen sevärd.

Handlingen utspelar sig i Los Angeles och beskriver rasmotsättningar, att tillhöra en gemenskap och insikten att den enskilda individens val och handlingar får konsekvenser.

Bröderna Derek (Edward Norton) och Danny (Edward Furlong) mister sin far i ett skottdrama.
Sorg och hat driver den äldsta brodern Derek till en nynazistisk rörelse.
Efter att själv ha mördat hamnar han i fängelse. I fängelset omvärderar han sin syn på nazismen och när han friges vill han rädda sin lillebror som även han blivit aktiv nazist.
/Monica

onsdag 5 augusti 2015

Boktips


I boken Rosa Candida av Audur Ava Olafsdottir möter vi Arnljótur Thórir eller enklare Lobbi en ung mycket begåvad isländsk man 22 år gammal. Hans passion för växter särskilt rosor delar han med sin mor och han tillbringar hela sin uppväxttid i växthuset tillsammans med henne.
I samma växthus gör han en ung kvinna Anna med barn och ingen av dem är redo för relation och föräldraskap särskilt inte Lobbi.  Han lämnar Island den unga kvinnan, barnet, sin tvillingbror och far som nu är änkling och reser till södra Europa för att ta sig an en förfallen klosterträdgård i en bergsby längs pilgrimsvägen. Med sig har han den speciella åttabladsrosen som hans mor odlat fram i växthuset.  Efter en tid knackar Anna och barnet dottern Flóra Sól nu nio månader gammal på hans dörr.

En ömsint och trovärdig berättelse om en osäker och sensibel ung mans upptäckt av kärleken till ett barn och hur man vårdar en rosenträdgård.
I Frankrike valdes denna isländska kärlekshistoria av bokhandlarna till årets bästa roman.

/Carin


måndag 3 augusti 2015

Boktips

Gökens rop av Robert Galbraith. Robert Galbraith är pseudonym för J K Rowling som skrivit böckerna om Harry Potter. Här handlar det om något helt annat, detta är en klassisk pusseldeckare. Huvudpersonerna är privatdeckaren Cormoran Strike och hans tillfälliga sekreterare Robin. Strike är en enbent afghanistanveteran som har väldiga problem med sin protes. Han bor just nu på sitt kontor eftersom han precis har brutit upp från ett långvarigt förhållande. Han står på ruinens brant och allt är ganska eländigt.
Hans nya sekreterare Robin Ellacott kommer från ett bemanningsföretag och ska egentligen bara stanna i två veckor. Robin blir väldigt fascinerad av detektivjobbet och vill nog gärna fortsätta jobba hos Strike, men hennes fästman är inte alls förtjust i hennes nya jobb och Strike har ju egentligen inte råd att ha henne anställd. Detektivbyrån behöver verkligen ett bra uppdrag, då kommer den välbärgade advokaten John Bristow och vill att Strike ska ta reda på vad som egentligen hände när hans syster supermodellen Lula Landry dog. Hon hoppade/kastades/trillade ner från en balkong. Polisen har klassat det som ett självmord, men hennes halvbror tror inte på detta.
Detta är en mycket engelsk deckare, den är trivsam och skriven i lite ålderdomlig stil trots att den utspelar sig i nutid. Det är ingen bladvändare, men man vill ändå fortsätta läsa och lära känna huvudpersonerna. Jag tycker att personporträtten är lika viktiga som deckargåtan.
Tycker man om den här boken så kan man fortsätta läsa bok nummer två som precis har kommit ut. Den heter Silkesmasken och fortsätter i samma stil som den första.

Ann-Sofie Hjernstedt