måndag 27 april 2015

Veckans boktips

Herr Isakowitz skatt    av Danny Wattin

Författarens farfar berättade inte mycket om sin uppväxt som jude i tjugo- trettiotalets Tyskland. Men en historia fick Danny höra om och om igen: den om skatten hans far grävde ned på tomten innan han försvann.
När Dannys egen son hör om skatten så tycker han det bara finns ett enkelt svar – en släktskatt måste man leta reda på. Och så får det bli. Danny sätter sig i bilen med sin far och sin son och tre generationer beger sig på skattjakt till Polen.
Boken Herr Isakowittz skatt blev jag tipsad om av en låntagare på Bokbussen, och hon hade verkligen rätt, det är en bok som berör. En mörk och sorglig historia blandas med en nutida dråplig resa, författaren har verkligen känsla för att blanda humor och allvar. Det är mycket intressant att få del av berättelser om människor som under krigets fasor lyckas ta sig till Sverige, och om det bemötande de får här. Boken är en varm och fin berättelse, som verkligen har något att berätta. Efter att jag nu har läst den själv så har jag naturligtvis tipsat vidare på Bokbussen, och ingen har än så länge varit besviken efter att ha läst den.

Irene Ejdestigonsdag 22 april 2015

Veckans boktips


Börja inte för sent på kvällen med att läsa Jo Nesbøs senaste bok Sonen för du vill aldrig lägga ifrån dig den. De 539 sidorna är så bra skrivna. Här märks det att det är en deckarförfattare av världsklass.
Nesbø skildrar ett Oslo som tyvärr bär på många mörka och hemska sidor. Så som det ofta ser ut på allt fler platser, grov kriminalitet, narkotikahandel, trafficking och grovt våld.
Boken handlar om Sonny Lofthus vars liv rasade samman då hans far, en av de bästa brottsutredarna någonsin, sköt sig själv till döds. Sonny blev en professionell syndabock, tog på sig andras brott och straff i utbyte mot heroin. Efter tolv år i fängelse får han höra något som förändrar allt. Han rymmer och han har mycket att hämnas.


Katrin Andersson

fredag 17 april 2015

Veckans filmtipsTHE GREEN MILE  Amerikanskt drama från 1999 efter boken med samma namn av Stephen King.
Filmen utspelar sig i USA under 1930-talet.
Tom Hanks spelar fängelsevakten Paul Edgecomb som jobbar på en avdelning där en storvuxen, mörkrädd svart man, John Coffey, är intagen för att ha mördat två vita flickor.
Vakterna börjar snart tvivla, är det verkligen rätt man som ska avrättas.
John Coffey spelas av Michael Clarke Duncan och avled 3/9 2012.


Trots att det gått ett antal år sedan filmen hade premiär tycker jag att den är sevärd och mycket fängslande.
//Monica

torsdag 9 april 2015

Veckans tipsGone Girl.

Av Gillian Flynn.


Ok, alla har säkert redan läst boken eller sett filmen. Men jag måste ändå få tipsa om denna pärla till täta och spännande roman. Förlaget presenterar berättelsen så här:
”Nick och Amy Dunne har varit gifta i fem år. De har börjat om på nytt i en trygg småstad i Missouri. Men på deras bröllopsdag försvinner Amy spårlöst. I parets villa finns tydliga spår efter en kamp på liv och död. Misstankar faller snabbt på den äkta mannen, som bedyrar sin oskuld och gör allt för att få polis, medier och omvärld på andra spår. Samtidigt ger Amys flera år gamla dagbok en bild av Nick som börjat bli allt annat än trevlig. Men är han verkligen en mördare? Och å andra sidan: Om han är oskyldig, var är Amy Dunne någonstans?
Så ser själva grunden i historien ut och författaren är en mästare på att hålla läsaren fängslad. Det dyker hela tiden upp nya avslöjanden, nya perspektiv och detaljer som lämnar mig i en härlig ovisshet om vad som egentligen hänt. Historien byggs skickligt upp fram till en avgörande vändpunkt som på ett dramatiskt sätt ändrar på allt. Om jag skall klaga på något är det kanske att den kommer lite för tidigt. Jag hade gärna hållits ovetande och nyfiken några kapitel till.

Det som Flynn är allra bäst på är personbeskrivningarna. Hela texten igenom byggs karaktärerna upp och blir mer och mer komplexa. Självklart ligger fokus på huvudkaraktärerna Nick och Amy men även ett trovärdigt tecknat porträtt av alla biroller stärker berättelsen. Som miljö har Flynn valt ett nutida USA i ekonomisk depression och hon låter berättelsen ramas in av ett samhälle i förfall. Något som förtätar berättelsen och samtidigt ger den en angelägenhet i vår samtid.

Själv läste jag den som ljudbok. Imponerande inläst av Anna-Maria Käll. Ibland upplever jag att en inläst bok blir sämre av det filter inläsaren lägger i sin tolkning av texten. I det här fallet upplevde jag det snarare tvärt om. Anna-Maria Källs tolkning och inläsning förstärkte snarare berättelsen och gav en härlig högläsningsupplevelse.

Som sagt var – många har redan läst den så det vore intressant att höra vad ni tycker.


Tobias Bengtsson