tisdag 31 mars 2015

KONST + LITTERATUR = SERIER

En mycket glädjande nyhet är att det danska förlaget Cobolt knoppat av sig i en svensk filial och nu ger ut kultserien Linda och Valentin på svenska. Även de sedan länge utgångna serierna Thorgal och Blueberrys äventyr är under utgivning. Till mig själv kommer jag inhandla Cobolts marsutgivning av Svarta idéer: Den kompletta utgåvan tecknat av den genialiske André Franquin (Spirous äventyr, Gaston m.m.). Med andra ord – en spirande serievår är i antågande!


/Christian

onsdag 25 mars 2015

Veckans tips

Lundberg, Lotta
Timme Noll

En roman som handlar om tre kvinnor, Hedvig, Ingrid och Isa. Hedvig lever i Berlin vid krigsslutet. Hon är en skrivande kvinna som förlorar sin halvjudiska dotter kallad Flickan till ett koncentrationsläger. Ingrid, nutid har gett upp sin karriär som psykoterapeut för att ta hand om sin man prästen som blivit sjuk. Han har fått Parkinsons sjukdom. Ingrid är svartsjuk på grannkvinnan som maken träffar och pratar länge med. Den tredje kvinnan, Isa bor i Uppsala i mitten av 80-talet. Hon är en svår, komplicerad tonårsflicka vars föräldrar inte ställt upp. Hon går i terapi. En gemensam nämnare för dessa kvinnor är rösten i radion, journalisten Cordia Edvardsson.
Timme Noll är en fantastisk bok, skickligt skriven och fängslande från första rad. Skickligt av författaren att binda ihop dessa tre kvinnors liv till en berättelse. 

Bror-Inge Jälevik

tisdag 17 mars 2015

Veckans tips

För ett tag sedan läste jag en bok som jag tyckte var riktigt bra, den heter Fortfarande Alice och är skriven av Lisa Genova.  Författarinnan har en examen i neuropsykologi på Harvard. Precis när hon var färdig med sin examen insjuknade hennes mormor i Alzheimer.  Detta gjorde att hon ville skriva om sjukdomen. Hon har valt att göra det i romanform och ur en inte helt enkel synvinkel. Hon har valt att skriva ur den sjukas perspektiv.
Bokens huvudperson är den 50-åriga Alice Howland hon är en av världens ledande auktoriteter inom psykologin, har lingvistik som sin specialinriktning, undervisar vid Harvard och dessutom åker hon världen runt och föreläser. Hon har tre vuxna barn ihop med sin man John som också är en framgångsrik forskare. De lever ett stressigt men bra liv. Normalt är det John som glömmer saker, han hittar inte sina nycklar, sina glasögon osv.
En dag är det Alice som börjar glömma, hon glömmer ord, möten och gatunamn. Både hon och läkarna tror först att det beror på stress och klimakteriet.  Men det blir besvärligare och besvärligare för henne.  När hon inte blir bättre gör hennes läkare en grundlig utredning av henne, resultatet av den visar att hon har Alzheimers sjukdom. Vi får följa Alice och hennes familj från Alice perspektiv under två år och under dessa två år blir hennes minne sämre och sämre tills hon inte längre kommer ihåg sina barn. Det är en skrämmande, men samtidigt en varm och berörande bok.

Nu har boken blivit film med Julian Moore i huvudrollen. Hon fick en Oscar för bästa kvinnliga huvudroll. Filmen har premiär den 20/3 
i Sverige.

Ann-Sofie Hjernstedt

onsdag 4 mars 2015

NY SPÄNNANDE UNGDOMSBOK - FANTASY


Half bad : ondskans son                                                   av Sally GreenJagad av alla. Önskad av ingen. Sextonårige Nathan är son till en vit häxa och hans far är den mäktigaste och mest ondskefulle svarte magikern någonsin. Nathan är till hälften vit, till hälften svart. Ond, god - eller både och. Alla fruktar den kraft han bär på. Myndigheterna bevakar honom. Han får inte röra sig fritt. De enda ljuspunkterna i Nathans liv är storebror Arran och förbjudna kärleken Annalise. Nathan förs bort och hålls inspärrad. Man bävar för hans sjuttonde födelsedag, det ögonblick då en häxa får tre gåvor, sina magiska krafter. Men vem ska ge Nathan dessa gåvor? Hans mor är död och hans onde far har varit försvunnen och jagad under hela Nathans liv. Utan krafterna kommer Nathan själv att dö. Men det finns en sista möjlig utväg. Nathan satsar allt på att fly. Ensam, utstött och jagad på liv och död tar han sin sista chans för att överleva.

Första delen i en ny trilogi. Ett mörkt och magiskt äventyr. En ny sorts Hungergames?
                                                                                                                                                                 /Maria Sanderi

tisdag 3 mars 2015

Förändring

Nu kommer vår blogg att förändras. I fortsättningen ska det vara boktips, filmtips, ja helt enkelt tips på det som du kan låna här på biblioteket. All personal jobbar på detta så fram tills vi är klara blir det inga inlägg ifrån mig, så vet ni alla vad som är på gång:-)

//Elisabeth

måndag 2 mars 2015

Advokatjour

I morgon tisdag kl. 18-19 är det dags för vår populära advokatjour. Vi får samtal från nästan hela Sverige från personer som vill prata med vår advokat. Det går tyvärr inte man kan bara få hjälp här på biblioteket. Så nu har jag hört att imorgon kommer det folk med tåget från ...för att få hjälp och råd av advokaten. Det visar vilken bra service det finns på biblioteket i Lidköping :-)
Välkomna/Elisabeth