tisdag 22 december 2015

God jul av Jonas KarlssonJonas Karlsson, skådespelare och författare skriver gärna noveller, men den här historien växte ut till en kortroman.  Kommunalrådet i en kommun kommer på den fantastiska idén att ordna de elektriska julljusstakarna så att de bildar bokstäverna i God jul på kommunhusets fasad. Alla runt omkring bockar och håller med om den fantasiska idén. Detta ska vi ordna – kostar ju inget och kommunen har förstås besparingskrav på sig.

Huvudpersonen heter Frida - ung och nyanställd, alltid leende, och med ganska oklara arbetsuppgifter. I kommunhuset finns alltså kommunalrådet, mannen med visioner och som käkar äpplen på alla sammanträden. Hans närmste man är ganska feg och vältrar gärna över obehagliga uppgifter på någon som är ung och oerfaren. Fridas närmsta chef är en bitter kvinna som är hatisk mot de yngre. Sen har vi en självgod vaktmästare som regerar i källarvåningen. På fritidsförvaltningen vill man vara moderna och chefen ser sig själv som rockhjälte med hästsvans. Just på fritidsförvaltningen har Frida problem med ljusstakarna, huset måste ju vara släckt på alla annan belysning på kvällen – men de envisas med att jobba över.

Först skickar man bara ut ett mail till alla vilka som ska ha ljusstakar och vilka som inte ska ha – utan att förklara varför. Det fungerar förstås inte utan man skickar ut ett rödmarkerat nytt mail med rubriken Ljusstakar 2.0.  Men alla vill ju bestämma om sin ljusstake, eller hänga upp en stjärna som man brukar… Gruppen samlas varje eftermiddag i mörkret utanför kommunhuset och fryser i tunna kläder och konstaterar att alla inte lyder direktiven.

Jag skrockar mig igenom en stor del av boken- Jonas för in en hel del managementfloskler som kommunerna anammat. Men på slutet sätter man faktiskt skrattet i halsen – åtminstone först…

Maria Albinsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar