onsdag 4 november 2015

Boktips

Oläkt av Emma & Thomas Häggström


Båda arbetar som åklagare och Oläkt är deras debutroman. Romanen är fiktiv, men grundar sig på vissa historiska och rättsliga fakta. En bok som jag kände var mycket aktuell nu när det är 70-år sedan andra världskriget tog slut.
Boken handlar om åklagare Helena Stahre hon  är gift med Mats och tillsammans har de två barn: Ellen och Alfred. Helena  känner sig lite trött på de ointressanta fallen som landar i hennes knä på åklagarkammaren i Stockholm, och hon längtar efter ett riktigt spännande fall att bita i. Som genom ett under går hennes dröm i uppfyllelse då Vera Eriksson, 87 år, erkänner ett mord som hände 27 år tidigare. Hon lever ett stillsamt liv, ensam med hjälp av sina personliga assistenter i en lägenhet på Kungsholmen. Vera vägrar att avslöja några detaljer kring mordet innan rättegången. Väl där berättar hon om händelser från andra världskriget, hur judarna behandlades i hennes hemstad Ventspils i Lettland, vad som hände med hennes familj, hennes flykt till Sverige och hur hennes förflutna kom i kapp henne 1986. Händelser från andra världskriget spelar en stor roll i handlingen och det är det som Vera vill fokusera på och föra fram. Hennes önskan är inte att få frid och förlåtelse, utan något helt annat. Och hon måste agera nu.
Oläkt är en roman/deckare som lyfter fram en del obehagliga fakta ur den svenska historien.  om att välja försoning eller hämnd, om uppgörelse med det förflutna och om gamla sår som inte vill läka.

//Elisabeth

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar