måndag 23 november 2015

Boktips
Galen i humlor av Dave Goulson

Hur rolig är egentligen en trehundra sidor tjock bok om humlor? Oerhört om jag får säga vad jag tycker. Dave Goulson är professor i biologi vid University of Sussex och är sedan barnsben ohjälpligt förälskad i allt som rör naturen, insekter och mer specifikt just humlor. Hans ohöljda förälskelse och entusiasm för humlan genomsyrar boken och det är helt omöjligt som läsare att inte själv ryckas med och fascineras av denna charmiga insekt.

Trots att boken är faktaspäckad blir den aldrig torr. Goulson använder ett skönlitterärt språk, som kryddas med underhållande anekdoter kring humlan och dess relativt korta forskningshistoria. Visste du till exempel att humlan ruvar sina larver? Boken innehåller allt du aldrig visste att du ville veta om humlan och lite till.

Visst höjs pekpinnen ofta då Goulson lyfter fram hur vårt känsliga ekosystem rubbas av klimatförändringar och miljöpåverkan. Men på grund av sin expertis inom området lämnar Goulson också många förslag och tips till hur människan kan hjälpa naturen och humlan till återhämtning.
Detta är en bok som värmer själen, som lyfter viktigheten av vår natur och dess många små invånare. Lägg undan alla blodiga deckarmord en stund och ägna en stund åt den lilla, lilla, men så viktiga humlan. En helt perfekt sitta-i-fåtölj-med-pläd-och-varmt-te-höstläsning.


/Christian

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar