måndag 16 november 2015

BoktipsSnöstormen av Vladimir Sorokin

Vladimir Sorokin räknas idag som en av Rysslands stora samtidsförfattare och en rysslandskritiker av rang. Just hemlandets vara är ett återkommande tema i alla hans böcker, men visst går det att strunta i alla underliggande betydelser och enbart läsa hans böcker för vad de på ytan är – fantastiskt skrivna berättelser, med en fantasifull berättarglädje och med en genomgående genuin språklig nyfikenhet. Romanen Snöstormen är inget undantag.

Boken utspelar sig på den ryska landsbygden under en särskilt förödande vinterstorm. Provinsläkaren Garin har ett vaccin mot ett mystiskt virus som sprider sig över Ryssland och han måste kämpa sig igenom en oländig terräng, under extrema förhållanden, för att kunna leverera sitt vaccin till de behövande. Till sin hjälp har han den fryntlige och något naive kusken Harkel.

Det finns många likheter med Franz Kafkas novell En doktor på landet och då särskilt i Sorokins många surrealistiska inslag, som lämnas helt okommenterade; som om de, trots sin märklighet, är ett fullt naturligt inslag i verkligheten. Även de två läkarnas okuvliga pliktsträvan, kontra verklighetens och omgivningens konstanta käppar i hjulet känns bekant.

Anmärkningsvärt är också att Snöstormen utspelas i en något vriden tidsrymd. Handlingen utspelas i nutid, men miljöer och språk känns sent 1800-tal. Detta samtidigt som en stark känsla av framtid präglar boken och då främst genom de science fictionlika attiraljer som här och var dyker upp. Sorokin lyckas dock på ett självklart vis sammanfoga dessa olika tidsrymder till en fullt naturlig kontinuum.

Trots bokens något ”tunna” grundtema händer det så oerhört mycket mellan sidorna. Snöstormen är en stor äventyrsroman, en underhållande och tänkvärd framtidsdystopi skriven av en av Rysslands nu största författare. Läsbehållningen finns på så många plan att det i slutändan endast är för läsaren att kapitulera och sjunka in i en fantastiskt säregen och intressant berättelse.


/Christian

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar