måndag 2 november 2015

Boktips

Harold Fry och hans osannolika pilgrimsfärd av Rachel Joyce


När Harold nyss har blivit pensionär får han ett brev från en tidigare kvinnlig arbetskamrat Queenie. Hon berättar ganska kortfattat att hon har cancer och att hon vet att hennes tid är utmätt. Harold läser brevet, försöker formulera ett svar till henne och går till brevlådan med det. Men han är inte nöjd, han borde kunnat skriva ett bättre brev tycker han. Han kan inte förmå sig att lägga på brevet och medan han funderar vidare så går han till en annan brevlåda. Han träffar en expedit på en bensinmack, hon pratar om sin före detta cancersjuke faster som blev botad av stark vilja hos människor i hennes närhet. ”Hon sa att det gav henne hopp när allt annat försvann” Harold får en ingivelse att han ska gå till Queenie istället. Han sätter igång. Det är mycket lång väg till sjukhemmet som ligger på andra sidan landet. Skorna han har på sig är ett par seglarskor och de får många tejplagningar de närmaste veckorna för Harold går verkligen! Det enda han skaffar är en karta. Han ringer till sin fru efter ett par dagar och hon undrar förstås vad som tagit åt honom! Det blir en riktig pilgrimsfärd fast inte i religiös bemärkelse för religion ger han inte mycket för. Han funderar över sitt liv och han möter många människor som alla berättar sin historia. Som läsare vet man ju inte riktigt vad det var mellan Harold och Queenie. Och sonen David – det är något konstigt med honom? Allt får vi reda på efter hand.
Liksom i filmen Forest Gump där Tom Hanks springer över kontinenten får Harold en grupp efterföljare. Och media är förstås också snabba att haka på.
Han har kontakt med vårdhemmet där Queenie vårdas och vet att det är hennes sista tid så han vet att cancern är obotlig – men ska han hinna fram i tid? Och gör han denna resa för sin (och sitt äktenskaps) skull eller Queenies?
//Maria Albinsson


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar