onsdag 14 oktober 2015

Persson, Linn Gunilla: Hemåt över isen


Hemåt över isen av Gunilla Linn Persson utspelar sig på en ö i den svenska skärgården. Grunden till den här berättelsen utspelar sig 1914. Ett antal ungdomar är på väg hem över isen från en dans på grannön. Det är inte långt, vägen är markerad med granruskor och de har en kompass, men de överraskas av århundradets snöstorm. Den här händelsen kommer att påverka livet på ön hundra år framåt.
I nutid är bokens huvudperson den femtioåriga Ellinor som ”slavar” under sin åldrige far. Hon sköter ägorna och faderns taxibåtrörelse. Fadern är nästan helt rullstolsbunden och helt beroende av sin dotter, trots detta tyranniserar han henne och gör allt för att få behålla henne för sig själv. Dessutom bär han på en hemlighet.
En dag ska Ellinor göra en hämtning med taxibåten och på kajen står Herrman och väntar. Han är hennes första kärlek och har bott i Labrador i många år. Han är nu tillbaks för att sälja fädernegården och för att teckna fåglar. Det visar sig att deras förhållande var mycket djupare än Ellinor minns. Hon har förträngt en stor del av sin ungdomstid. Varför?

Vi får följa två historier, ungdomarna på isen och med den får vi också öns historia. Den andra är den kärlekshistoria som utvecklas mellan Ellinor och Herrman samtidigt som hon sakta får tillbaks sitt minne.

/Ann-Sofie

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar