onsdag 12 augusti 2015

Tillbaka till henne av Sara LövestamSara Lövestam har i boken ”Tillbaka till henne” åstadkommit en fascinerande historia som utspelar sig i två olika tidsperioder. Dels i nutid, då den unga kvinnan Hanna av en slump blir ägare till några ålderstigna föremål. Bl.a. ett par stålbågade glasögon. Hanna jobbar på arbetsförmedling, bor ihop med en lite tråkig pojkvän och är allmänt lite trött på sin tillvaro. Nyfiket börjar hon leta efter ursprunget till de gamla föremål som hon kommit över, dels därför att hon tycker att de påverkar henne på ett egendomligt vis och dels därför att hon vill att något ska hända i den inrutade vardagen.
Då spelas parallellhistorien upp med folkskollärarinnan Signe från Tierp i huvudrollen. Vi möter Signe första gången 1906, då ilsken och frustrerad över ett möte med prästen där det bestämts att hennes manliga kollega skall få högre lön för samma arbete. Kvinnor börjar nu alltmer se den stora orättvisa som ligger i att halva den vuxna befolkningen inte får göra sin röst hörd. Med andra ord: kampen för kvinnlig rösträtt sätter igång på allvar och i denna kamp deltar Signe Sivander, folkskollärarinna från Tierp.
Genom arbetet med rösträtten kommer också nya vänner och bekantskaper in i bilden och så även kärleken. Arbete, både bland skolbarnen och för rösträtten, kärlek men också trolöshet och svek, fyller Signes dagar. Och inte blir det mindre komplicerat av att kärleken heter Anna. Vi får inte glömma att detta är tidigt 1900-tal…


Anneli Carlsson


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar