onsdag 19 augusti 2015

Boktips


Rabbit Hayes sista dagar av den irländska författarinnan Anna McPartlin inleds med ett blogginlägg.
40 åriga Mia Rabbit Hayes har fått diagnosen bröstcancer som hon förklarar krigstillstånd mot.
Hon menar att livskraften ska ägnas åt något vettigt, att hon inte tänker acceptera dumheter som sjukdom. Hon tänker slåss, hon ska överleva. Även hennes stora bullriga älskade familj med föräldrarna Jack och Molly i spetsen är fast beslutna, att de ska göra vad som helst för att deras älskade dotter, Daveys och Graces lillasyster och 12åriga Juliets mor ska klara det.
För visst fasiken är det fel fel fel att en ensamstående mamma på 40 år ska få cancer och dö. Men sådant händer tyvärr.
I nästa svep har några år gått och Rabbit är på väg till ett hospice för att dö.  … hennes sista dagar räknas och boken blir nu rakt på sak utan krusiduller lika smärtsam och sorglig som själva livet kan te sig när man försöker inse att dagarna måste fyllas med något vettigt trots att det inte är många kvar.
Rabbit Hayes klarar det här, men inte på det sätt man skulle önska för tyvärr kommer hon inte levande ur historien. Hon kämpar dock på och gör ett bra avslut som lämnar fina minnen.
Bokens framsida visar vartåt det lutar men ändå är berättelsen inte enbart sorglig, mörk, förutsägbar, där finns även skratt, hemligheter, stundtals njutning. I likhet med Jojo Moyse böcker får läsaren reflektera över sitt eget liv och död, i all synnerhet den som brottas med en sjukdom vars utgångsläge inte är helt förutsägbar.
Lena O-Z


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar