måndag 17 augusti 2015

Boktips

Sebag-Montefiore, Simon

Sasjenka


Författaren är historiker som bla skrivit 2 kioskvältare om Stalin varav Den röde Tsaren är den mest kända. Hans forskningar med mycket sidomaterial har gett upphov till denna fiktiva person Sasjenka, en fantastisk roman, ett otroligt kvinnoporträtt.

Boken börjar i Sankt Petersburg vintern 1916. Tsar-Ryssland står vid randen av revolutionen. Vid Smolnys Läroverk för Ädla unga damer går Sasjenka, just fyllda 18 år, på väg genom skolans grindar för att fira jullov då hon grips av tsarens polis och förs bort för att förhöras. Hennes rike far och hans kontakter gör att hon blir fri.

Hon lever ett dubbelliv. Hennes morbror aktiv bolsjevik och god vän med Lenin har värvat henne och hon kommer att få en viktig position under revolutionen. Hon blir Lenins sekreterare. Roman i tre delar.

I romanens andra del som utspelas 20 år senare, strax före andra världskrigets utbrott, är hon gift med en man vars stjärna står högt inom partiet. Men en passionerad kärlekshistoria får allt att kastas över ända - och under Stalinregimens hårdaste interna utrensningar i partitoppen faller skuggan snart över Sasjenka och hennes make. Sasjenka ställs då inför ett fruktansvärt val; att tvingas offra sig själv för att om möjligt rädda det hon håller kärast, sina två barn.

Historien tar emellertid inte slut där. Femtio år senare får en ung kvinnlig historieforskare i uppdrag att genomsöka Stalins arkiv för att ta reda på vad som egentligen hände uppdragsgivarens familj under de mörka åren vid 1930-talets slut. Resultatet av hennes efterforskningar hade ingen kunnat drömma om. Det är väl den enda invändningen jag har att slutet är lite väl tillrättalagt men inte desto mindre spännande påminnande om en skattjakt skriven av Dan Brown..

I den här romanen passerar hela det fruktansvärda ryska 1900-talet revy. Så samtidigt som man läser en spännande roman lär man sig mycket om Rasputin, Lenin, Stalin mfl.


/Bror-Inge

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar