måndag 3 augusti 2015

Boktips

Gökens rop av Robert Galbraith. Robert Galbraith är pseudonym för J K Rowling som skrivit böckerna om Harry Potter. Här handlar det om något helt annat, detta är en klassisk pusseldeckare. Huvudpersonerna är privatdeckaren Cormoran Strike och hans tillfälliga sekreterare Robin. Strike är en enbent afghanistanveteran som har väldiga problem med sin protes. Han bor just nu på sitt kontor eftersom han precis har brutit upp från ett långvarigt förhållande. Han står på ruinens brant och allt är ganska eländigt.
Hans nya sekreterare Robin Ellacott kommer från ett bemanningsföretag och ska egentligen bara stanna i två veckor. Robin blir väldigt fascinerad av detektivjobbet och vill nog gärna fortsätta jobba hos Strike, men hennes fästman är inte alls förtjust i hennes nya jobb och Strike har ju egentligen inte råd att ha henne anställd. Detektivbyrån behöver verkligen ett bra uppdrag, då kommer den välbärgade advokaten John Bristow och vill att Strike ska ta reda på vad som egentligen hände när hans syster supermodellen Lula Landry dog. Hon hoppade/kastades/trillade ner från en balkong. Polisen har klassat det som ett självmord, men hennes halvbror tror inte på detta.
Detta är en mycket engelsk deckare, den är trivsam och skriven i lite ålderdomlig stil trots att den utspelar sig i nutid. Det är ingen bladvändare, men man vill ändå fortsätta läsa och lära känna huvudpersonerna. Jag tycker att personporträtten är lika viktiga som deckargåtan.
Tycker man om den här boken så kan man fortsätta läsa bok nummer två som precis har kommit ut. Den heter Silkesmasken och fortsätter i samma stil som den första.

Ann-Sofie Hjernstedt
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar