fredag 29 maj 2015

Boktips från vår kollega som slutar idag.....Att föda ett barn

Bokens huvudperson är 20-åriga Maj, som våren 1938 flyttar från föräldrahemmet i Östersund till Örnsköldsvik. Där börjar hon arbeta som servitris på ett konditori. Hon träffar ganska snart den 20 år äldre fabrikörssonen Tomas. Han förför Maj och hon blir gravid. Tomas ”tar sitt ansvar” och vill gifta sig med henne. Maj är tveksam till förslaget eftersom hon och Tomas knappt känner varandra. Hon går ändå med på det, eftersom det är det mest socialt acceptabla förslaget.
Maj flyttar in i Tomas  lägenhet,  som  ligger på övervåningen i sin mors hus. Dottern Anita föds så småningom och Maj är helt upptagen av att ta hand om dottern, hus och hem, trots att det ute i världen drar ihop sig till världskrig. Det framkommer också efter hand att Tomas är gravt alkoholiserad.
I romanen har Maj större delen av tiden en inre dialog med sig själv, där hon lägger märke till vad omgivningen anser vara passande och hur hon själv lyckas som maka, mor och husmor. Dessutom tänker hon ofta på sin tidigare pojkvän Erik hemma i Östersund och hur det kunde blivit om det hade blivit de två istället.
Majs liv som hemmafru beskrivs mycket detaljerat. Hennes och Tomas liv är helt skilda åt och båda två är beroende av varandra. Även om romanen är en berättelse om ”det lilla livet” drivs jag hela tiden att komma vidare i boken.
”Att föda ett barn” är den första delen i Kristina Sandbergs trilogi om hemmafrun Maj. Del två ”Sörja för de sina” följs av ”Liv till varje pris”, som fick Augustpriset 2014 som bästa svenska roman.

Margareta Wellner

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar