måndag 27 april 2015

Veckans boktips

Herr Isakowitz skatt    av Danny Wattin

Författarens farfar berättade inte mycket om sin uppväxt som jude i tjugo- trettiotalets Tyskland. Men en historia fick Danny höra om och om igen: den om skatten hans far grävde ned på tomten innan han försvann.
När Dannys egen son hör om skatten så tycker han det bara finns ett enkelt svar – en släktskatt måste man leta reda på. Och så får det bli. Danny sätter sig i bilen med sin far och sin son och tre generationer beger sig på skattjakt till Polen.
Boken Herr Isakowittz skatt blev jag tipsad om av en låntagare på Bokbussen, och hon hade verkligen rätt, det är en bok som berör. En mörk och sorglig historia blandas med en nutida dråplig resa, författaren har verkligen känsla för att blanda humor och allvar. Det är mycket intressant att få del av berättelser om människor som under krigets fasor lyckas ta sig till Sverige, och om det bemötande de får här. Boken är en varm och fin berättelse, som verkligen har något att berätta. Efter att jag nu har läst den själv så har jag naturligtvis tipsat vidare på Bokbussen, och ingen har än så länge varit besviken efter att ha läst den.

Irene EjdestigInga kommentarer:

Skicka en kommentar