tisdag 17 mars 2015

Veckans tips

För ett tag sedan läste jag en bok som jag tyckte var riktigt bra, den heter Fortfarande Alice och är skriven av Lisa Genova.  Författarinnan har en examen i neuropsykologi på Harvard. Precis när hon var färdig med sin examen insjuknade hennes mormor i Alzheimer.  Detta gjorde att hon ville skriva om sjukdomen. Hon har valt att göra det i romanform och ur en inte helt enkel synvinkel. Hon har valt att skriva ur den sjukas perspektiv.
Bokens huvudperson är den 50-åriga Alice Howland hon är en av världens ledande auktoriteter inom psykologin, har lingvistik som sin specialinriktning, undervisar vid Harvard och dessutom åker hon världen runt och föreläser. Hon har tre vuxna barn ihop med sin man John som också är en framgångsrik forskare. De lever ett stressigt men bra liv. Normalt är det John som glömmer saker, han hittar inte sina nycklar, sina glasögon osv.
En dag är det Alice som börjar glömma, hon glömmer ord, möten och gatunamn. Både hon och läkarna tror först att det beror på stress och klimakteriet.  Men det blir besvärligare och besvärligare för henne.  När hon inte blir bättre gör hennes läkare en grundlig utredning av henne, resultatet av den visar att hon har Alzheimers sjukdom. Vi får följa Alice och hennes familj från Alice perspektiv under två år och under dessa två år blir hennes minne sämre och sämre tills hon inte längre kommer ihåg sina barn. Det är en skrämmande, men samtidigt en varm och berörande bok.

Nu har boken blivit film med Julian Moore i huvudrollen. Hon fick en Oscar för bästa kvinnliga huvudroll. Filmen har premiär den 20/3 
i Sverige.

Ann-Sofie Hjernstedt

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar