fredag 5 december 2014

Boktips från läsombud på LL-böcker


 
Recension av Ninas resa.
 

Ninas resa är skriven av Lena Einhorn som berättar om sin Mamma Ninas liv i Polen under andra världskriget. Nina var jude och man får följa i boken hur hon klarade sig undan förföljelsen och utrotningen av judar under kriget. Dom hade det från början i boken mycket bra och levde som vilken annan familj som helst. Vänner, jobb, skolgång och släkt. Allt utplånades då Tyskarna invaderade Polen och dom plaserades i Getton. Getton var några kvarter där man samlade alla judar och byggde mur omkring, ett slags fängelse. Därinne var det otroligt fattigt och många svalt ihjäl. Nina lyckades till slut fly och gömma sig i Warszawa tills kriget ar över.

Ninas resa är mycket gripande. Det är en mycket viktig berättelse om ett krig som dödade miljoner människor pg.av fel hudfärg, fel politisk åsikt, fel religion, fel nationalitet. Vi får aldrig glömma det kriget. Och det är nyttigt att bli påmind om att det fortfarande händer idag i många andra länder, så vi tänker på hur vi behandlar flyktingar som kommer till oss här i Sverige.

Ninas resa är en lättläst bok som är enkel och bra skriven. Lätt att förstå och hänga med i handlingen. Den är både spännande och sorglig. Den passar lika bra som högläsning eftersom den har lagom långa kapitel som att läsa själv.

En viktig bok som jag varmt kan rekommendera.

/Lättlästombud
 


Vilma och Happy


Av författare Eva Callenbo
”EN MYCKET BRA BOK!!! LÅNA FLER SÅDANA.”

Boken handlar om en flicka Vilma och en vit Connemaraponny Happy.
Vilma träffade Happy när hon var hos sin kusin en sommar då var Happy en rädd och bråkig ponny.
I boken får vi sedan följa Vilma och hur hon kämpar för att få köpa Happy.
En bra bok, man uppleva både roliga som tråkiga saker, och framförallt boken handlar om hästar.
Läsombud 2008
 


Fixa cashen – men sen då? Av Minna Nyman

Här följer vi en ung kille som i unga år kommit i kontakt med polisen flera gånger. Nu har han problem med en kille som vill att han betalar tillbaka sin skuld, 20 000 kronor vill killen ha. Micke har inte de pengarna utan han hade hoppats slippa betala.

Micke får en idé och drar in sin 16-åriga flickvän och hennes 14-åriga bror. De tre skall råna en närbutik vid stängningsdags.

 

De genomför rånet och åker fast.

I boken får man följa de tre ungdomarna och vad som händer dem efter rånet. Deras tankar och rädslor när det kommer på vad dumt de här blev.

Efter varje kapitel finns en sida med förklaringar till vad som skrivits i kapitlet. T ex hur polisen gör och varför. Hur det fungerar på socialen när minderåriga begår brott. Hur det fungerar i en rättssal o.s.v.

Boken är lättsamt skriven och är en bra story. Tecknade bilder som förstärker berättelsen. De tecknade bilderna är inte klumpiga eller barnsliga utan passar bra till texten.

Bra ungdomsbok! /Läsombud

 
//Elisabeth
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar