onsdag 9 juli 2014

Boktips för hängmattan


Gökens rop är en deckare skriven under pseudonymen Robert Galbraith av författaren J. K. Rowling.

En berättelse som rör sig både i Londons finare delar och på bakgatorna i East End. Det handlar om supermodellen Lula Landry med kända psykiska problem som faller från sin balkong mitt i natten, polisen kommer snabbt fram till att hon tog sitt eget liv. Hennes bror vill inte acceptera det utan anlitar privatdetektiven Cormoran Strike, en veteran från Afghanistan där han förlorade ett ben.

Han kämpar i ett luggslitet kyffe till kontor för att få verksamheten att gå ihop samtidigt som han bor där efter att ha brutit upp från ett långvarigt av-på-förhållande. Med hjälp av sin vikarierande sekreterare som heter Robin,  börjar han söka efter svar på frågan om det verkligen var självmord eller om det kan vara så att Lula blev mördad.

 "Gökens rop" är en intressant story med spännande karaktärer och även om det inte hela tiden händer så mycket så vill man bara läsa vidare och veta mer.  Dialogerna är väsentliga i boken och vi följer detektiven när han intervjuar den ena efter den andra av Lulas umgänge, jobbrelationer och släktingar. Karaktärernas utseende och gester kommenteras ibland målande och ibland sarkastiskt.

Någon skrev att bokens stil har liknats vid P.D. James och Ruth Rendell.  En annan recensent skrev att ”Gökens rop” är en mjukkokt deckare om en privatdetektiv, skriven med lätt hand och ett leende.

Boken är den första delen i en serie. Jag ser framemot att få läsa nästa./Elisabeth

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar