torsdag 19 juni 2014

BOKTIPSMareld” av Dennis Karlsson är en debut. Handlingen utspelar sig i trakterna av Marstrand och Kungälv. En vandrare hittar ett ungt par sittande, lutade mot bergväggen vid Skallens fyr. Hon får intrycket av att de dukat till fest. En kärleksmåltid på klipporna i avskildhet. Så nära havet det bara går att komma. Det ser groteskt ut när hon inser att de är döda.

Kriminalkommissarie Vera Lind som vid samma tid förflyttats från polisen i Göteborg till Kungälv får på sin lott att utreda morden. Hon inser genast att det inte är något vanligt mord utan förmodligen utförts av en person som är sjuk på något sätt. När det sedan kommer fram att ett liknande fall har inträffat i Skagen börjar ett samarbete med den danska polisen.

Sakta växer bilden av gärningsmannen fram och Vera och hennes kolleger får leta sig långt tillbaka i tiden för att få klarhet i motivet till de båda händelserna.

Frågan om vem, eller vilka, ersätts snart av ett varför.
Personerna i boken är beskrivna på ett sätt som gör att man till stor del får reda på hur de tänker och resonerar. Olikheterna mellan de olika medlemmarna i utredningsgruppen framkommer på ett bra och trovärdigt sätt. Alla är inte överens och Vera får kämpa för att få gehör för sina åsikter och teorier. Mareld är en mycket välskriven och intressant bok. Bra skildringar av platser, närgående porträtt av de olika personligheterna, såväl offer, gärningsman som poliser.

En deckare med så mycket mer än bara deckargåtan. En riktig bladvändare! //Elisabeth

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar