onsdag 27 november 2013

JULKUL på sockerbruket 30/12

                                                                                                                                          Biblioteket har en egen filial där på lördag.
Låna julböcker och julpyssla. Välkomna!

tisdag 26 november 2013

VINNARE AV AUGUSTPRISET 2013

Romanpriset: Lena Andersson Egenmäktigt förfarande - en roman om kärlek

Ester Nilsson är 31. Hon är poet och essäist och en förnuftig människa i en förnuftig relation. En dag i juni får hon ett samtal med en förfrågan om att hålla ett föredrag om konstnären Hugo Rask. I publiken sitter konstnären själv, hänförd, och de två möts för första gången efter föreläsningen.
Från och med nu ska återstoden av hennes tillvaro hänga samman med detta till sin avsikt helt oskyldiga samtal. Knappast något som senare sker skulle ha haft samma inverkan utan den händelsekedja som nu sätts igång. Ett slags kärlekshistoria inleds mellan Ester Nilsson och Hugo Rask, banal i sin enkelhet, storslagen i sin fullständiga hängivenhet. Egenmäktigt förfarande är en berättelse om hur villiga vi är att bedra oss själva i vår önskan att bli älskade.

 
Faktabok: Bea Uusma Expeditionen. Min kärlekshistoria

Juli 1897. Ingenjör Andrées expedition ger sig iväg i en vätgasballong med riktning Nordpolen. En djärv idé, chanslös från start. Snart befinner sig tre män, med minimala kunskaper om arktiska förhållanden, mitt i en vit mardröm. I trettiotre år undrar en kvinna vart hennes fästman tog vägen. År 1930 hittas männen på en öde glaciärö i ishavet. Deras infrusna dagbok meddelar: nödlandning på isen efter tre dagar i luften. I månader drar de sina flera hundra kilo tunga slädar och försöker ta sig tillbaka till fast mark. På Vitön upphör plötsligt alla anteckningar. I över hundra år har läkare, polarhistoriker, författare och journalister försökt lösa gåtan vad som hände på Vitön. Varför dog expeditionsmedlemmarna innan de ens packat upp slädarna, med varma kläder ouppackade, med matkonserver oöppnade, med tre fungerande gevär och lådvis av ammunition?

 

Barn och ungdomsbok: Ellen Karlsson och Eva Lindström Snöret, fågeln och jag

Finstämd kapitelbok med både djup och humor! Äntligen ska Selma få vara på landet med mormor och morfar. Där behöver hon inte bry sig om att hon inte har någon bästis. Men fågeln pickar på och påminner henne hela tiden. Då är det bra att Snöret finns. Hon är lite galen och gör precis som hon vill. Och plötsligt pickar inte fågeln lika mycket längre. Lovande debut av Ellen Karlsson med härligt skruvade illustrationer av sjufaldigt Augustnominerade Eva Lindström.

 


Nicole Accord, 17 år, från Ludvika vann Lilla Augustpriset för sin berättelse Då skulle världen vara en vacker plats, handlar om en bror- och systerrelation, i juryns motivering står: att texten "berättas med träffsäker dialog och god gestaltning om små steg mot stora förändringar, och om att kunna och våga ta plats som den man är".
 
 
Kom in och se om du kan hitta någon av böckerna hos oss.//Elisabeth

torsdag 21 november 2013

Glasbarnen vann Barnens Romanpris 2013!
Grattis till Barnens Romanpris

Kristina Ohlsson.


 
Mystiska saker händer i Billies och hennes mammas nya hem.  Föremål flyttar på sig, taklampan i vardagsrummet rör sig av sig själv, och det känns som om huset vill bli av med dem. Tillsammans med vännen Aladdin börjar Billie forska i husets mörka historia. En historia som leder hela vägen fram till den natt då Billie plötsligt vaknar av att någon, eller något, knackar på hennes fönster. Billie känner att de snabbt måste därifrån om de ska komma undan med livet i behåll.
 
 
Just nu är boken utlånad, men välkommen in och reservera den. Vi har flera ex./Elisabeth

tisdag 19 november 2013

Nu har vi haft dragning på Speldagens tävlingar - Vinnarna är meddelade!

fredag 8 november 2013

MÖTESPLATS

Biblioteket är verkligen en mötesplats för alla. Här kan du sitta och göra ingenting, läsa tidningar eller böcker, surfa på nätet, ta en kopp kaffe/te, spela schack, sitta på barnavdelningen och rita, pussla och läsa en saga. Glöm inte av att man kan låna hem film, böcker, tidningar, spel mm. Kom hit och njut av alla möjligheter som finns på vårt NYA FINA bibliotek.
Trevlig helg/Elisabeth

fredag 1 november 2013

Nya filmer

De här filmerna har vi köpt in i oktober:

 


            Kom in och låna. Tänk på att

                          vi stänger kl.18 idag.

                             Trevlig helg/Elisabeth