fredag 28 juni 2013

SEMESTER

Lite fakta om semester.
Semester lagstadgades i Sverige år 1938, då fick alla arbetare rätt till två veckors betald semester. Fyra veckor infördes 1963 och fem veckor 1978. Nu ska jag använda mig av dessa 4 lagstadgade veckor. Det blir sol, bad och en massa läsning. Vet inte om någon annan kommer skriva på bloggen under dessa veckor, vi får se:-)

Trevlig sommar/Elisabeth

onsdag 26 juni 2013

VÄDRET!

Denna ständiga fråga nu i semestertider. Ett boktips som finns att låna här på biblioteket, om ni vill ge er ut i regnet till oss.
Boken heter: Fråga Tone om vädret av Tone Bekkestad. Där ger hon oss information om varför visst väder uppstår och hur det påverkar vårt dagliga liv. Kan vara bra att veta så vi kan förbereda oss:-)
Så här ser den ut:

//Elisabeth

tisdag 18 juni 2013

Låna böcker!


Nu har vi börjat med sommarlån. Du får behålla böckerna i 6 veckor. Fyll på ditt bokförråd för sommaren.
Kom och låna! /Elisabeth

torsdag 13 juni 2013

Pressrelease om det nya biblioteket!

Kul information för alla:-) Läs gärna//Elisabeth


En kulturarena med växande besöksantal.

En bit in i juni kan det konstateras att Lidköpings allra nyaste kulturarena med Lidköpings bibliotek, Lidköpings konsthall och Skaraborgs Föreningsarkiv har blivit en besökarframgång. Lidköpings nya bibliotek haft en succévår. I få städer har ett bibliotek haft så stort fokus på sig och efter en lång och engagerad dialog i staden öppnade äntligen biblioteket den 28 januari. De första veckorna märktes folks nyfikenhet för det nya biblioteket tydligt och antalet besök slog alla förhoppningar. Ambitionen med det nya biblioteket var att bygga en mötesplats och tillsammans med de andra verksamheterna i huset skapa en kulturarena som tidigare inte funnits i Lidköping. Sett till besökssiffrorna så har Lidköpingsborna tagit detta till sitt hjärta. Under perioden fram till 5/6 räknades 111 399 besök vilket går att jämföra med förra årets 81223 besök under samma period. En ökning med ca 37%.
Förväntningarna på biblioteket har verkligen skruvats upp och det märks i huset att besökarna använder biblioteket på ett annorlunda sätt än tidigare. Biblioteket har blivit ett öppet vardagsrum dit alla är välkomna. Där sitter folk och läser eller jobbar, fikar och pratar, eller så tar de del av något av alla de arrangemang som genomförs på biblioteket. Under våren har där varit ett brett utbud av föreläsningar, filmvisningar, utställningar, litteraturkvällar, skrivverksamhet, sagostunder, författarebesök, musik… Personalen på biblioteket har aldrig upplevt trycket som större och tycker det är fantastiskt roligt att få möta det behov som finns. Lidköpings bibliotek har också vänt den trend av sjunkande utlån på biblioteken i landet som det rapporterats om i media den senaste tiden. I Lidköping ökar utlånen och framförallt har det märkts på tidskriftsavdelningen där utlånen fördubblats jämfört med förra året.
Lidköpings nya bibliotek väcker också uppmärksamhet runt om i landet och det är många bibliotek från olika delar av landet som varit här på studiebesök under våren. Lidköping inspirerar biblioteksutveckling över hela Sverige.
Men i den kulturarena som vuxit fram på Stenportsgatan finns som sagt var inte bara biblioteket. Här finns också Lidköpings Konsthall och Skaraborgs föreningsarkiv.
Även konsthallen har rivstartat i sina nya lokaler under året. Här visas intressanta och spännande konstutställningar. Vårens verksamhet har nått rekordmånga besökare och verksamheten har visat på en varierat utställningsprogram. Först ut var en konstutställning arrangerad av Lidköpings konstförening där den internationellt kända Lidköpingskonstnären Andreas Eriksson ställde ut. Under våren har också Formakademin och Skapande skola ställt ut. Nu närmast visar Lidköpings kommun en sommarutställning kring Surrealismen. Konsthallen har blivit och ska ytterligare utvecklas till en levande mötesplats för konst av vitt skilda slag.

Enligt Elisabeth Ericsson på Skaraborgs föreningsarkiv når de nu ut till helt nya grupper av besökare och fler och fler upptäcker den skatt arkivet ruvar på. Uppskattningsvis har arkivet tredubblat sitt besöksantal under våren och lockar besökare från hela Skaraborg hit till Lidköping.

onsdag 12 juni 2013

SOMMARBOKEN!


För lässugna sommarlovslediga från 8 år.
Första träff på Stadsbiblioteket 17 juni kl 10.
Du får en egen låda att fylla med läsning!
Läs mer

onsdag 5 juni 2013

RELEASEPARTY!Varför är det så många barn här?
Idag firar vi utgivningen av Barnens historiska NLT på biblioteket. Flera elever på olika skolor har skrivit, forskat och fotat om Lidköping förr i tiden. Resultatet av deras arbete har blivit en tidning.
Detta firas med festis, tilltugg och tävling. Så nu är det party på bibblan:-)/Elisabethmåndag 3 juni 2013

Grilltips!

Alla vet vi att dofterna från grillen är en lika stor del av den svenska sommaren som matjesill och jordgubbar. Ibland känns det som att man behöver förnya sina grillrecept. Kom och låna den spännande boken som heter: Till grillat av Lisa Lemke. I den får du inspiration och tips på nya marinader, sallader och lite sött till dessert. Jättegott som en annan känd tv-kock alltid säger:-)
Smaklig måltid/Elisabeth