torsdag 30 augusti 2012

Regn, regn och åter regn....


Här kommer ett boktips denna regniga dag för soffan med en kopp varm te och nygräddade scones.

Rätt inställning till regn av Alexander McCall Smith

Om man ska stå ut med det skotska klimatet måste man ha rätt inställning till regn. Precis som att man måste lära sig att göra det bästa av sin situation om man vill bli lycklig. Men, enligt hushållerskan Grace, är inte Isabel Dalhousie rik, snygg, snäll och ensam bra på att ta tillvara sina chanser. I Isabels liv är det för mycket eftertanke och för lite handling.  
En passande titel med tanke på vädret idag, eller hur?
Trevlig läsning/Elisabeth

torsdag 23 augusti 2012

NYA UNGDOMSBÖCKER!

Två av höstens nya böcker - om killar men även för tjejer

SOM ZLATAN FAST BÄTTRE av Niclas ChristofferSimons dröm är att en dag bli världens bästa fotbollsspelare. Han vill bli som Zlatan, fast bättre. Simon flyttar med sin pappa och lillebror till Malmö. Han kommer in på fotbollgymnasiet och blir en av de bästa spelarna där. Men en sak stör honom och det är att tränaren tycker han ska gå ner ett par kilo så att han blir ännu snabbare och får ännu bättre ork.


Simon börjar en jakt på att förbränna fett och det är en jakt som snabbt övergår i besatthet. Måltider hoppas över, McDonaldsburgare slängs i smyg, han hetsäter och försöker sedan i ångestattacker spy på toaletten. Dessutom får han testa bantningspiller av en kompis. Simon är riktigt illa ute.

Men det är inte bara fotbollen och träningen som är orsaken till ätstörningarna. Hans mamma är död och han har ingen att prata med om henne. Pappan vägrar prata om mamman och lillbrorsan mår också dåligt. Men Simon har ändå en bra familj som stöttar honom när det blir som värst.

En bok om killar och ätstörningar. Niclas C. har själv haft problem och det märks att han är väl insatt.
Detta är en stark bok om relationer, kärlek och rädslan att mista dom vi älskar.

23 minuter av James Lovegrove

Taj, en ung kille, jobbar åt Logan, en småkriminell gangster. Han springer ärenden åt honom och delar ut hemliga paket. Tajs pappa har aldrig gillat sin sons arbetsgivare, som ständigt har polisen efter sig. Ryktet säger att Tajs pappa är beredd att vittna mot Logan. Därför har Logan beordrat en torped att göra sig kvitt honom. När Taj får reda på detta är det 23 minuter kvar tills mordet ska utföras. Taj måste stoppa torpeden, och rädda livet på sin pappa. Snabbaste sättet att ta sig genom den sunkiga och förfallna förorten är Parkour. Taj är den bästa löparen i Logans grupp. Han måste ta sig fram över öppna ytor, mellan trånga husfasader, upp längs husväggar och in genom förfallna hyreshus. I varje kapitel räknas tiden ner och spänningen stiger. Ska Taj hinna? Han får oväntad hjälp……..


Action och en hisnande jakt på liv och död, LÄTTLÄST!!

“Så här är läget, Taj”, sa Logan. Han blickade ut genom lägenhetsfönstret. Du har tjugotre minuter på dig att korsa hela bostadsområdet. Annars dör din farsa.”


Parkour går ut på att röra sig på ett smidigt, kontrollerat och snabbt sätt genom alla sorters miljöer. Hinder kan vara allt i omgivningen från hustak, stolpar, bänkar och trottoarkanter till träd, stenar, staket och murar.


                                                                                                                        /Maria

onsdag 22 augusti 2012

VAD LÅNAR DU IDAG? TIPS FRÅN VÅRA BESÖKARE.


En av våra flitiga yngre låntagare heter Meja Odhe. Meja lånade idag När prinsessor har kalas och
Kråkes lekbok. 
På min fråga om Mejas favoritbok svarade hon : Stinas sommar.  På bilden ville också kompisarna Alicia, Evelina och Cajsa var med.


/Bror-Inge

tisdag 21 augusti 2012

BOKBYTARDAG

Dags för den årliga bokbytardagen. Kom och lämna in hela veckan. Du får en biljett för varje bok, film, spel mm.du lämnar in och på fredag kan du byta till dig nya. Välkommen!

fredag 17 augusti 2012

Tips för lördagen...

Imorgon börjar vi att ha öppet på lördagar igen kl. 9-13.
Välkomna!//Elisabeth

onsdag 15 augusti 2012

Ibland blir det fel....

DEMENTI
2012-08-14 sände TV4 Skaraborg ett inslag om nedgången av antalet utlån på biblioteken. Där nämndes det att Lidköpings bibliotek tappat 40 % de senaste 10 åren. Detta är fel. Under denna period har bibliotek i hela landet känt av en nedgång i antal utlån. Det är en nationell trend som även gäller i Lidköping som under denna period tappat ca 12 %. Här i Lidköping har denna nedgång dock avstannat sedan 2008 då det gjordes drygt 
309 000 utlån, jämfört med 2011 då det gjordes drygt 317 000 utlån. Anledningarna till denna trend är många. Klart är att människors internetvanor och tillgången till billiga pocketböcker är viktiga faktorer.
Intressant är också att om man tittar på Kungliga bibliotekets rapport Folkbibliotek 2011 så ligger Lidköping relativt väl till i utlån/invånare.
I Lidköping ligger den siffran på 7.7, jämfört med riket i stort som ligger på 7.28.
Att biblioteket aktivt arbetar med läslust, folkbildning och kultur på en mängd andra sätt än att låna ut böcker märks inte heller i denna statistik. Det kan inte undgått någon att Lidköpings Bibliotek just nu arbetar för fullt med att skapa ett nytt och modernt bibliotek där vi kan erbjuda en verksamhet som motsvarar dagens och morgondagens behov. Och som gör Lidköping till en ännu bättre stad att leva i.

Tobias Bengtsson
Bibliotekscheftisdag 14 augusti 2012

Biblioteksbio


Då var det dags för en ny omgång av vår populära Biblioteksbio. På grund av bibliotekets stundande flytt och allt ståhej där kring, kommer filmvisningarna att ske i Studiefrämjandets lokaler på Kållandsgatan 20. Upplägget är dock det samma: film och fika är gratis, filmerna kör igång 18:30 prick och du behöver anmäla dig innan. Anmälning sker till mig på telefon 770059 eller i bibliotekets utlåningsdisk 7700506 september    Blue Velvet
4 oktober          Svart katt, vit katt
1 november     Råttfångaren
6 december     En långvarig förlovning

Vill ni läsa mer om filmerna kolla in: http://www.imdb.com/Vi ses i höstens biomörker /Christianmåndag 13 augusti 2012

Höst?

Nu är det slut på våra sommaröppettider. Idag  har vi öppet 10 - 20. Du har gått om tid att läsa tidningar, reservera, använda datorerna och låna böcker. Välkommen//Elisabeth

måndag 6 augusti 2012

SPIKEN


Helgen har varit solig, med bärplockning och en massa kantareller. Hoppas att ni har kunnat njuta ordentligt. Vädret nu på morgonen gör att det känns som att hösten är på väg…. och i morgon kör vi sista sommarturen med bokbussen till Spiken.
                                                                                                                                                                
Välkomna att låna kl. 10-13. //Elisabeth

fredag 3 augusti 2012

Filmtips.

Idag har vi fått en ny ungdomsfilm.
Shoo bre som bygger på boken med samma namn av Douglas Foely. Kan vara ett alternativ om vädret inte blir så bra. Det finns fler filmer att välja på. Kom in och kolla//Trevlig helg Elisabethonsdag 1 augusti 2012

Har du lånekort?Tänk på att ändra din adress på lånekortet om du flyttar och fyll gärna i din mailadress. Det kan du göra på biblioteket eller logga in på ”mina sidor” och fixa själv. Har du mailadress så får du meddelande från oss när du ska lämna tillbaka det som du har lånat eller hämta det som du har reserverat. 

Det går fortare än med brevJ Välkommen till biblioteket//Elisabeth