måndag 23 januari 2012

En grym fantasythriller för både killar och tjejer!


Den vita katten
Holly Black


Sedan urminnes tider har det funnits vissa människor som behärskar magi. De kallas för berörare och kan vara både goda och onda. Cassel Sharpe kommer från en berörarsläkt men har inga krafter själv. Han känner att han inte hör hemma någonstans. I skolan spelar han en roll för att dölja sin bakgrund. Men när en vit katt börjar förfölja honom i hans drömmar misstänker han att han håller på att manipuleras av en berörare. När Cassel börjar kolla närmare på detta upptäcker han att allt leder tillbaka till mordet på hans bästa vän Lila för 4 år sedan - ett mord han själv är skyldig till.

onsdag 11 januari 2012

ORMEN VÄXER!


Många flitiga stickare har bidragit till att biblioteksormen växer i rasande fart. Den är nu längre än somliga i personalen, 170 cm! Fortsätter vi i samma takt når vi torget innan sommaren. Vi tar tacksamt emot alla bidrag i form av garnnystan. det är bara att lämna i lånedisken. Välkomna in att sticka mer.

Elisabeth och Maria

måndag 9 januari 2012

NOBELPRISET 1961

Varje år, på årets första arbetsdag släpps den 50-åriga sekretessen kring diskussionerna om vilken som blev litteraturpristagare. Läs Andreas Ekströms artikel i Sydsvenska Dagbladet!

http://www.sydsvenskan.se/kultur-och-nojen/article1597798/Nu-avslojas-det-Greene-tvaa-pa-listan-1961.html

/Bror-Inge

Romantisk ungdomsthriller!


När jag vaknar finns du inte
Cat Patrick


London Lane är 16 år och kan inte minnas någonting från sitt förflutna. Varje natt kl 4:33 raderas hennes minnen. I stället har hon bara minnen från framtiden, saker som ännu inte hänt. Personer som inte dyker upp i henens framtid glömmer hon varje natt. Bara mamman och hennes bästa kompis, Jamie, vet om detta. För att klara sig har hon en anteckningsbok där hon skriver upp sånt hon måste minnas för att kunna ha ett liv. Hon blir osams med Jamie men träffar Luke och blir blixtförälskad. Men hon ser inte honom i framtiden. Vad kommer att hända? Kan hon vara med Luke trots att dom inte har någon framtid? London drömmer om en begravning. Vem är det som kommer att dö? Varför? För att kunna ändra framtiden måste hon leta i det förflutna och hittar en mörk hemlighet.

Krångligt? Men bara i början. Man kommer snart in i handlingen. Det bästa med den här boken är kärlekshistorien mellan London och Luke. Det känns fint att läsa om hur London glömmer bort Luke varje natt bara för att förälska sig i honom på nytt dagen efter. Påminner lite om filmen, 50 First dates. Samtidigt finns ju spänningen där – vad var det som hände när London var 5 år och som hon inte vill minnas. Klart läsvärd bok!

"i remember my future, but my past is a blank"

måndag 2 januari 2012

Nytt år - nya ungdomsböcker!Trasig soppa, Jenny Valentine.
En stark berättelse om Rowan som sörjer sin döde bror Jack. Mamman är deprimerad och pappan har flyttat hemifrån. Rowan tar hand om sin lillasyster, handlar och lagar mat. Familjelivet är verkligen en ”trasig soppa”. Men så träffar hon Harper, en amerikansk kille som är ute på roadtrip, och så får hon en ny vän, Bee. En varm, glad, sorglig och spännande bok!
Strimmor av hopp, Ruta Sepetys
En kväll slår Sovjets hemliga polis i dörren och för bort familjen. Lina, hennes mamma och lillebror skiljs från pappan och tvingas upp i en smutsig tågvagn på väg mot ett fångläger i det kalla Sibirien. De måste de arbeta hårt och varje dag är en kamp för att överleva. Med kärlek och viljestyrka tar sig Lina och hennes familj genom dagarna. Men räcker det för att de ska överleva? Boken är full av starka scener och man tänker på Anne Franks dagbok, fast här finns det en strimma av hopp mot slutet.
Andas samma rytm som du, Annelis Johansson
Eva är försvunnen och Sam, hennes kompis, letar efter henne. Det går rykten om Eva och Sam blir arg och svartsjuk. Dessutom verkar det konstigt alltihop. Sam hittar till slut Eva, men hon är inte samma vanliga glada Eva, något är fel. Sam gör vad som helst för Eva. Det är jobbigt att vara kär i någon som inte alls verkar bry sig.Coola tjejers klubb, Ellen Holmboe
Fyra tokiga tjejer bestämmer sig för att byta stil. De satsar på vintage-kläder och högklackat! – Vi kan bli de coolaste tjejerna i den nya klassen. Om vi börjar nu på en gång. Men det är bråttom. Det är bara fyra veckor kvar på sommarlovet.
Det blir en sommar fylld av upplevelser. Kommer tjejerna att lyckas med att bli coola innan sommarlovet är slut? Lättläst.